Συνεχής η προσπάθεια για άντληση κεφαλαίων από ΕΕ, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος

12:46 28/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δυσκολίες που περνά ο τόπος δεν θα παρεμποδίσουν την Κυβέρνηση από τις προσπάθειες για άντληση κεφαλαίων από την ΕΕ μέσα από τα διάφορα Προγράμματα Στήριξης, ώστε να δοθεί η αναγκαία βοήθεια, δήλωσε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε εκτός κειμένου αναφορά στο χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις «Μέρες Κουμανταρίας», στο Καλό Χωριό Λεμεσού.

“Ήδη, μέσα από τις προσπάθειες μας, έχει γίνει κατορθωτό η συνεισφορά της ΕΕ να αυξηθεί

από το 50% στο 85%. Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία που θα βοηθήσει στην άντληση των κεφαλαίων που προσφέρονται μέσα από τους μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ ή τον Προγραμματισμό,» σημείωσε, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

Σήμερα το 15% θα το συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορούμε να αντλούμε τα κεφάλαια, τα οποία δικαιωματικά θα μπορούσαμε να πράξουμε και στο παρελθόν, είπε.

«Δεν αποδίδω ευθύνες, αποδίδω απλούστατα την εικόνα που λόγω της μεγάλης υποχρέωσης της συνεισφοράς από πλευράς μας για το 50% αδυνατούσαμε να ανταποκριθούμε,» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπενθύμισε επίσης ότι το Γραφείο Προγραμματισμού έχει μετατραπεί και μετονομαστεί σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης για να παρακολουθεί τα διάφορα Προγράμματα στην ΕΕ, τα διάφορα Ταμεία, από τα οποία θα μπορούμε να αντλούμε, προκειμένου αξιοποιώντας τα να δώσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην Κουμανταρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ένιωσε περήφανος όταν στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό αλλά και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, έκαναν ειδική αναφορά στην Κουμανταρία, ότι από τους αρχαίους χρόνους προμηθεύονταν στην περιοχή το κρασί και ιδιαίτερα την Κουμανταρία.

Συνεχάρη τον Νίκο Καλλή που είχε την πρωτοβουλία, αλλά και όλους τους άλλους Κοινοτάρχες και τα Κοινοτικά Συμβούλια που αποδέχθηκαν ή και συνέλαβαν το ίδιο όραμα, για να μπορέσει να γίνει κατορθωτό, ενώνοντας δυνάμεις, να αρχίσει η ανάκαμψη και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε μαζί σας.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για το οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα για βελτίωση του δρόμου Λεμεσού – Καλού Χωριού – Ζωοπηγής, ο Πρόεδρος είπε πως θα είναι μέσα στα έργα προτεραιότητας μόλις η κυπριακή οικονομία ανακάμψει, μόλις υπάρξει δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων για έργα ανάπτυξης.

«Αυτό για το οποίο θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι κύρια έγνοια μας είναι να δούμε Προγράμματα να εκπονούνται και να υλοποιούνται. Και, το τονίζω αυτό, δεν θα λέμε οτιδήποτε το οποίο δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί,» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα