Συναντήθηκε με Πρόεδρο Παπούλια ο Ομήρου

18:43 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά επαφών στην Αθήνα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Το πρωί ο κ. Ομήρου συναντήθηκε και συνομίλησε με τους Προέδρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων

(ΑΝΕΛ) Πάνο Καμμένο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, (ΔΗΜΑΡ) Φώτη Κουβέλη. Αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, για την οποία συμφώνησαν ότι εγκυμονεί κινδύνους, γεγονός “που νομιμοποιεί την πλευρά μας να έχει ανησυχίες”, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κουβέλης.

Ο κ. Ομήρου περιέγραψε στους συνομιλητές του τις δυσκολίες που έχει η διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι κάθε τόσο η άλλη πλευρά βάζει στις διαπραγματεύσεις “παράπλευρα αιτήματα”.

“Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η ενιαία πολιτική κυριαρχία στην Κύπρο”, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Το μεσημέρι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Κάρολος Παπούλιας. Υποδεχόμενος τον κ. Ομήρου, ο Πρόεδρος Παπούλιας είπε “παρακολουθούμε με αγωνία τα όσα γίνονται στο νησί”.
Ο κ. Ομήρου απαντώντας αναφέρθηκε στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, το κοινό ανακοινωθέν, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι “βεβαίως, παρά τις αδυναμίες που έχει αυτό το κοινό ανακοινωθέν, ορισμένες αμφισημίες, οι λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες, ασφαλώς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική-κυπριακή πλευρά, όπως είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο, για να διαφυλαχθούν οι αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος”.

Αναφερόμενος στις αρχές λύσης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μίλησε για μία κυριαρχία ενιαία και αδιαίρετη, μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία υπηκοότητα στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού και όχι συνομοσπονδιακού κράτους, όπως επιδιώκει η Τουρκία.

“Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν διαφαίνεται αλλοίωση της τουρκικής στάσης, σε σχέση δηλαδή με προτάσεις-θέσεις που κατετέθησαν αυτά τα τελευταία 40 χρόνια”, πρόσθεσε. Ασφαλώς, συνέχισε, “ευχή-ελπίδα είναι να υπάρξει αλλοίωση της τουρκικής στάσης”, ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. “Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να διαγράψουμε”, είπε.

Ο κ. Ομήρου είπε περαιτέρω ότι θα πρέπει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, “οι οποίες φαίνεται να έχουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στις προσπάθειες για τη λύση αυτή τη φορά, να κατανοήσουν – όπως και οι εταίροι μας στην ΕΕ – ότι μόνο με άσκηση αποτελεσματικών παραινέσεων, πιέσεων, νουθεσιών προς την Τουρκία θα υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης”. Αλλιώτικα, συμπλήρωσε, η Τουρκία θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ως ο ουδέτερος τρίτος, ως ο καλόπιστος παρατηρητής, ο οποίος τάχατες επείγεται για λύση.

Ο Πρόεδρος Παπούλιας από πλευράς του εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα. “Γιατί βέβαια υπάρχει, βάσει του ανακοινωθέντος με όλα αυτά που είπατε, αλλά πρέπει πέρα από το ανακοινωθέν να υπάρξουν τα επόμενα βήματα, τα οποία η Άγκυρα – γιατί πάντοτε λέγαμε ότι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά είναι η Άγκυρα το κέντρο των αποφάσεων – δεν έχει αποφασίσει ακόμα να δώσει ώθηση σε αυτή την προσπάθεια”, σημείωσε.

Βέβαια, είπε, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “σωστά σκέφτεται (σσ. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πλέον πιο δραστήρια να παίξει το ρόλο που επιβάλλεται να παίξει, γιατί η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά μέχρι τότε θα περιμένουμε. Δεν βλέπω άλλη λύση”.

Το απόγευμα, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Μπούρα, και αργότερα με το Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αύριο θα κλείσει τον κύκλο των εδώ επαφών του, συναντώμενος με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο προαύλιο του Υπουργείο Εξωτερικών, για να ενημερώσει για όλες τις επαφές του στην Ελλάδα, και να απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις του θέσουν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα