“Συμπεφωνημένη εθελούσια αποχώρηση” η παραίτηση Δημητριάδη, λέει ο ΥΠΟΙΚ

16:31 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μια μορφή “συμπεφωνημένης εθελούσιας αποχώρησης”, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τον Πανίκο Δημητριάδη για αποζημίωση του με 265 χιλ. ευρώ, λόγω παραίτησης από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε σήμερα το θέμα, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και άλλων αξιωματούχων, ενώ απουσίαζαν ο Διοικητής και ο Γενικός Εισαγγελέας, οι οποίοι αν και κλήθηκαν, δεν παρέστησαν, για λόγους που εξήγησαν με επιστολές

τους.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης είπε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο Διοικητής επικοινώνησε με την Κυβέρνηση προφορικώς εκφράζοντας πρόθεση υποβολής παραίτησης, νοούμενου ότι θα αποζημιωνόταν με αφορολόγητο ποσό, που ο ίδιος τελικά καθόρισε στις 265 χιλ ευρώ, και το οποίο θα εμβαζόταν σε τράπεζα του Λονδίνου.
“Δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία που μπορώ να καταθέσω”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι η αρχική απαίτηση ήταν “ένα σαφώς υψηλότερο ποσό”, το οποίο ισοδυναμούσε με εξάντληση της πενταετίας.

Ο Υπουργός είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την πολιτική του διάσταση, ενώ ως προς τη νομική του διάσταση, είπε ότι είχε συνεννοηθεί με τη Νομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα.
“Η συγκεκριμένη πρόταση ελέγχθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα” κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ σε πολιτικό επίπεδο κρίθηκε αποδεκτή, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Συμπλήρωσε ότι η πληρωμή του ποσού έγινε από κονδύλι της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο καλύφθηκε από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στους λόγους της αποδοχής της παραίτησης εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, πέραν των προσωπικών και οικογενειακών λόγων που ανέφερε ο Διοικητής, προσμέτρησε το γεγονός ότι ο Πανίκος Δημητριάδης διαπίστωνε προβληματική συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής, αλλά και ότι είχε κατ` επανάληψη εγερθεί από πολιτικά κόμματα και βουλευτές ζήτημα εμπιστοσύνης.

Είπε ότι η παραίτηση του Διοικητή με όρους, θα επέτρεπε την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης που είχε κατά γενική ομολογία κλονιστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η παραίτηση ήταν στις σκέψεις του Διοικητή, όμως δεν επιθυμούσε να το πράξει προηγουμένως, καθώς υπήρχε ανοιχτή διαδικασία στη Νομική Υπηρεσία εναντίον του. Δεδομένου ότι αυτή έκλεισε χωρίς την έγερση κατηγοριών, θεώρησε ότι θα μπορούσε να υποβάλει παραίτηση για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις του με το ΔΣ της ΚΤΚ, είπε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής αναφορικά με την φορολόγηση του ποσού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εναπόκειται στη συμφωνία, η οποία δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, ενώ για την πληρωμή σε τράπεζα του εξωτερικού είπε ότι οι πληρωμές εκ μέρους της Δημοκρατίας εξαιρούνται του οποίου περιορισμού.
Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πληρωμή δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν είναι αναγκαία η έγκριση της Βουλής.

Αναφορικά με το έμβασμα του ποσού στο εξωτερικό, ο Υπουργός είπε ότι το ζήτησε ο κ. Δημητριάδης, λέγοντας ότι θα ζήσει στο Λονδίνο και χρειάζεται τα χρήματα εκεί.
Ο Υπουργός κατέθεσε τρία σχετικά έγγραφα στην Επιτροπή, την επιστολή παραίτησης του Διοικητή, την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του Προέδρου και ενυπόγραφη δήλωση του Διοικητή ότι δεν έχει άλλη οικονομική απαίτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο Πανίκος Δημητριάδης δικαιούται την καταβολή εφάπαξ και σύνταξης, με τις ρυθμίσεις να είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν για τους Υπουργούς.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Γιώργος Γεωργίου ανέγνωσε επιστολή του Πανίκου Δημητριάδη στην οποία αναφέρει ότι δεν θα παραστεί, λόγω της όσο το δυνατόν πιο άρτιας προετοιμασίας της διαδοχής του στην Κεντρική Τράπεζα από τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη την Παρασκευή.
Ανέφερε επίσης ότι οι διευθετήσεις για την αποχώρησή του από τη θέση του Διοικητή περιέχονται σε μια σειρά εγγράφων, τα οποία κατέχει υπό την προσωπική του ιδιότητα και παρέπεμψε σε αντίγραφα των εγγράφων στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Στην δική του επιστολή προς την Επιτροπή, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι δεν θα παραστεί, καθώς η παρουσία του δεν θα μπορούσε να προσφέρει οτιδήποτε στη συζήτηση ενός θέματος για το οποίο, όπως λέει, δεν είχε εμπλοκή ούτε και αρμοδιότητα.
Σε δηλώσεις του εξάλλου μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι καμία διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν έγινε με την συμφωνία Κυβέρνησης-Διοικητή.

Είπε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης και ότι το δικαίωμα της αποζημίωσης εκπηγάζει από την κείμενη νομοθεσία, τους κανονισμούς για καταβολές αποζημιώσεων ή άλλων οφελημάτων.
Τέλος, είπε ότι σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν υπάρχει οτιδήποτε που να φανερώνει παρατυπία ή παρανομία στην καταβολή του ποσού, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το περί δικαίου αίσθημα του λαού δεν θα ικανοποιείτο αν ο Διοικητής δεν υπέβαλλε την παραίτησή του.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έλυσε τις διαφορές της με τον τέως Διοικητή σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία Κυβέρνησης-Διοικητή είναι παράτυπη, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Έκανε λόγο για “αυθαιρεσίες” της Κυβέρνησης Αναστασιάδη με σκοπό την αποπομπή του Διοικητή και είπε ότι όταν δεν ευοδώθηκαν, τότε λύθηκαν οι διαφορές με 265 χιλ. ευρώ σε βάρος των φορολογουμένων.
“Η αυταρχικότητα της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα κατέληξε στο να αποπεμφθεί ο Διοικητής με χρυσό κομπόδεμα” κατέληξε η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι η Κυβέρνηση “εξαγόρασε τον μπελά” με 265 χιλ. ευρώ που προήλθαν από τα χρήματα των δοκιμαζομένων φορολογουμένων πολιτών.
Είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι η Κυβέρνηση δεν έπρεπε να αποδεχτεί τις οικονομικές απαιτήσεις του Διοικητή και “να τον αφήσει να πάει στο καλό”, χωρίς να τον ακριβοπληρώσει.

Η φυγή Δημητριάδη ήταν προϊόν συναλλαγής με την Κυβέρνηση που την αφήνει εκτεθειμένη, δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.
Είπε ότι το συμβόλαιο εργοδότησης του Πανίκου Δημητριάδη δεν περιλαμβάνει πρόνοια για αποζημίωση σε περίπτωση παραίτησης, ενώ είπε ότι η “φυγάδευση” των χρημάτων στο εξωτερικό έδωσε λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία περί έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές τράπεζες.

Αναφερόμενος, τέλος, στη μη καταβολή ΦΠΑ, ο κ. Σαρίκας έκανε λόγο για δικαιολογίες του Υπουργού που δεν ευσταθούν.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι “το χρυσό μπόνους του κ. Δημητριάδη πληρώνεται από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη” και πρόσθεσε ότι προκύπτει σοβαρό θέμα για τις διαδικασίες που ακολούθησε η Κυβέρνηση.

Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς η “τεράστια” εξαγωγή συναλλάγματος στην Αγγλία, ενώ είπε ότι η όλη η διαδικασία “μπάζει τόσο νομικά όσο και ηθικά”. Ανέφερε, τέλος, ότι το ποσό θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή για έγκριση.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)

Keywords
Τυχαία Θέματα