Συνάντηση Προέδρου Βουλής με αποχωρήσαντες υπαλλήλους Τρ. Κύπρου

14:33 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για ικανοποίηση του αιτήματος των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου που έχουν αφυπηρετήσει για άμεση καταβολή των ποσών που περιλαμβάνονται στα γραμμάτια, καθώς και για την τήρηση της αρχής που περιλαμβανόταν στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών ότι η μέγιστη

ζημιά για το κάθε μέλος του δεν θα ξεπερνούσε το 25% με τη συνεισφορά του κράτους.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με αντιπροσωπεία των εν λόγω υπαλλήλων, με επικεφαλής το Γενικό Συντονιστή τους, Σάββα Φιλίππου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι σήμερα οι αφυπηρετήσαντες υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, με συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία είχαν διατυπώσει σε συνάντηση που είχαν την προπερασμένη εβδομάδα.

«Τα αιτήματα αφορούν την άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών τα οποία έχουν μετατραπεί σε γραμμάτια 6, 9, 12 ή 18 μηνών και συνεπώς είναι καταβλητέα κατά τη χρονική λήξη αυτών των γραμματίων. Το δεύτερο αίτημα αφορά το Ταμείο Προνοίας που τους αναλογούσε και το οποίο έχει κουρευτεί και δεν έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό του ενός ευρώ για κάθε μετοχή με το δικαιολογητικό ότι δεν του επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Το τρίτο αίτημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι η μέγιστη ζημιά για το κάθε μέλος του δεν θα ξεπερνούσε το 25% με τη συνεισφορά του κράτους, κάτι που περιλαμβάνεται και στη σχετική επιστολή που αποστάληκε από πλευράς Υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η εν λόγω υπόσχεση δεν τηρείται», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, αποφάσισε ότι θα αποσταλεί από τον Πρόεδρο της Βουλής κατεπείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για ικανοποίηση του πρώτου και του τρίτου αιτήματος.

«Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα, αποφασίσαμε η Βουλή των Αντιπροσώπων να διαμορφώσει σχετική πρόταση νόμου ώστε να του επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία», συμπλήρωσε.

Είναι δέσμευση των πολιτικών κομμάτων, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ότι θα υπερψηφίσουν αυτή τη νομοθεσία.

«Συνεπώς, η Βουλή στέκεται δίπλα στους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου για να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης και κυρίως να τύχουν ίσης μεταχείρισης με τους συναδέλφους τους της πρώην Λαϊκής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι ως Κίνημα Οικολόγων θεωρούν ότι η Κυβέρνηση και η Τράπεζα Κύπρου έχουν ξεγελάσει τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, «οι οποίοι επέλεξαν το πρόγραμμα πρόωρης αφυπηρέτησης για να διευκολύνουν την Τράπεζα Κύπρου και να βοηθήσουν στην επιχείρηση της ανακεφαλαίωσης».

«Θεωρούμε πως η παρέμβαση της Βουλής, όπως αποφασίστηκε σήμερα από τη σύσκεψη των αρχηγών, διορθώνει μόνο μία από τις τρεις πολύ σημαντικές πτυχές του θέματος. Απομένει η Κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα, να κρατήσει το λόγο της και να εφαρμόσει αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Ιδιαίτερα η δέσμευσή της που αφορά την κατοχύρωση των Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων είναι μία δέσμευση η οποία έχει παρθεί από τον Υπουργό Οικονομικών προς το σύνολο της Βουλής και προς τον Πρόεδρο της Βουλής προσωπικά», πρόσθεσε.

Το Κίνημα, συνέχισε ο κ. Περδίκης, θεωρεί ότι «η υπαναχώρηση και η στρεψοδικία από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι ένα μείζον θέμα που δεν αφορά μονάχα τους τραπεζικούς, αλλά και τη Βουλή την ίδια και τους θεσμούς».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε συνεργασία με τη Βουλή», συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Συντονιστής των αποχωρησάντων υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου Σάββας Φιλίππου, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, «ο οποίος, αφού είδαν το θέμα στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, έχουν αποφασίσει όσον αφορά τα λεφτά μας τα οποία είναι δεσμευμένα σε καταθέσεις 6, 9 και 12 μηνών, ότι θα σταλεί επιστολή στον Υπουργών Οικονομικών για να τον πείσουν να τα αποδεσμεύσει τα ποσά άμεσα και να γίνουν άμεσης χρήσης».

«Θα σταλεί επίσης επιστολή ώστε να δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών ως προς την απώλεια του μάξιμουμ του 25% στην υπόσχεση που είχε δώσει παλαιότερα να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση και το δεύτερο θέμα που αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών επ’ ονόματι της μας, η Βουλή δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τροποποιητικό νόμο, τον οποίο θα καταθέσει προς ψήφιση με σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων για να μπορέσει να ψηφιστεί και να μεταβιβαστούν οι μετοχές επ’ ονόματι μας το συντομότερο δυνατό. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Θα παρακολουθούμε τα θέματα από κοντά και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε χαρμόσυνα νέα να αναγγείλουμε στους συναδέλφους μας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα