Υπουργός Υγείας: Θα διορθωθούν, αν υπάρχουν, ανεπάρκειες στη λειτουργία των τραπεζών αίματος

13:42 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας θα περιοδεύσει στα νοσοκομεία για να καταγράψει τυχόν ελλείψεις στη λειτουργία των τραπεζών αίματος με στόχο να διορθωθούν και να αποφεχθούν νέα περιστατικά μετάγγισης μολυσμένου αίματος σε ασθενείς, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός, Πέτρος Πετρίδης.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι έδωσε διορία δεκαπέντε ημερών στην επιτροπή που ερευνά το περιστατικό του θανάτου ασθενή από μετάγγιση

μολυσμένου αίματος, να απαντήσει στα ερωτήματά του.

Ερωτηθείς σχετικά, μετά από επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στην ερευνώσα λειτουργό που συνέταξε το πόρισμα για το περιστατικό.

«Διαβάζοντας το πόρισμα μου δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα και θέλω απαντήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι έδωσε διορία δέκα με δεκαπέντε ημερών για την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Ας αφήσουμε κι ένα παράθυρο να μας απαντήσει η ερευνητική επιτροπή. Ας μην κάνουμε δημόσιο διάλογο» συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι έχει δημιουργηθεί κλιμάκιο το οποίο θα περιοδεύσει σε όλα τα νοσοκομεία για να χαρτογραφήσει τυχόν «ελλείψεις ή παραλείψεις, και πώς μπορούμε αυτό το πράγμα να το οργανώσουμε σε μια πιο επιστημονική βάση ώστε να μην έχουμε ξανά οποιοδήποτε νέο κρούσμα».

«Αυτό το πράγμα θα διορθωθεί. Αν υπάρχει ανεπάρκεια συστήματος θα πρέπει να διορθωθεί εδώ και τώρα. Αν χρειάζεται να αγοραστούν μηχανήματα για να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει σωστή ανάλυση για το προσφερόμενο αίμα, να είσαστε βέβαιοι ότι αυτά τα πράγματα θα τα υλοποιήσουμε» διαβεβαίωσε ο Υπουργός.

Στις δηλώσεις του, και απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση οι ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών δεν πρέπει να καταβάλλουν τα καθορισμένα τέλη πριν να εξεταστούν.

Ο κ. Πετρίδης είχε κληθεί να σχολιάσει περιστατικό που συνέβη στο Τμήμα πρώτων βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου έγκυος γυναίκα μαζί με το παιδάκι της, θύματα οικογενειακής βίας, μεταφέρθηκαν και τους αναφέρθηκε ότι προκειμένου να εξεταστούν έπρεπε πρώτα να καταβάλουν το ποσό των 20 ευρώ.

«Είμαι σαφής σε αυτό το πράγμα. Όταν ένας άνθρωπος μπαίνει μέσα σ’ ένα νοσοκομείο και ζητά πρώτες βοήθειες πρέπει να του τις παρέχεις. Δεν είπαμε σε καμιά περίπτωση στους λειτουργούς που είναι στα τμήματα πρώτων βοηθειών ότι πριν να μπει μέσα ο ασθενής δίδει τα λεφτά. Σε καμία απολύτως περίπτωση. Μου κάνει εντύπωση αυτό που μου λέτε και θα το διερευνήσω να είσαστε βέβαιοι» σημείωσε ο κ. Πετρίδης, λέγοντας ότι η μητέρα και το παιδάκι της θα έπρεπε «να εξεταστούν άμεσα».

«Πραγματικά θυμώνω» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια οικονομική δυσχέρεια, εκείνο όμως που δεν αντιλαμβάνομαι είναι οι λειτουργοί να μην εκτελούν τα καθήκοντά τους όπως πρέπει» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχετική εγκύκλιος, ο Υπουργός είπε ότι «ασφαλώς υπάρχει».

Σχετικά με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου είχε συνάντηση με τους γιατρούς του νοσοκομείου Shriners, των ΗΠΑ, οι οποίοι εξετάζουν περιπτώσεις παιδιών με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, ο Υπουργός ανέφερε ότι εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης για επέκταση της συνεργασίας.

«Τους είπα ότι θα θέλαμε εμείς ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο να επεκτείνουμε τη συνεργασία και να μας δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε Κύπριους ώστε να μπορούμε σε κάποια φάση εξελικτικά να αντιμετωπίζουμε τα ίδια πολύπλοκα περιστατικά που και αυτοί αντιμετωπίζουν», εξήγησε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε την οικογένεια Παρασκευαΐδη «που μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση συνεχίζει και παρέχει δωρεάν την προσφορά της προς τους Κύπριους ασθενείς και δη για τα παιδιά τα οποία έχουν ορθοπεδικά προβλήματα», καθώς και την ομάδα των ορθοπεδικών ιατρών από τις ΗΠΑ.

Από τα παιδιά που εξετάστηκαν, όσα κριθεί ότι πρέπει να τύχουν θεραπείας θα αποσταλούν από το Ίδρυμα Παρασκευαΐδη στο Νοσοκομείο Shriners, όπου θα υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε εγχειρήσεις και αποθεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα