Συμμαχία Πολιτών: Δίνει ενεργό ρόλο και λόγο στους πολίτες με Θεματικές Συμμαχίες

09:27 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο να δοθεί ενεργός ρόλος και λόγος σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από οποιασδήποτε κομματική ή ιδεολογική ταυτότητα η Συμμαχία Πολιτών παρουσίασε χθες βράδυ τις Θεματικές Συμμαχίες της, σε εκδήλωση, στη Λευκωσία.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και οι Αναπληρωτές Εκπρόσωποι Τύπου, Μαρίλια Παναγιώτου, Στέλιος Στυλιανού και Δώρος Παφίτης.

Οι Θεματικές Συμμαχίες για μας

έχουν ουσία, ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η διαφορά που προσπαθούμε να επιφέρουμε είναι η συμμετοχική δημοκρατία».

Ήδη, πρόσθεσε, έχουν εγγραφεί άνθρωποι στις Θεματικές οι οποίοι μας δηλώνουν ότι ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα ακόμη και σε ηγετικά σώματά τους κι αυτό μας χαροποιεί. Ανέφερε ότι πρόθεση της Συμμαχίας είναι οι συντονιστές των Θεματικών να παρουσιάζουν οι ίδιοι τις προτάσεις που θα διαμορφώνονται.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για ανάδειξη του 60μελούς σώματος της Ανώτατης Συγκλήτου στις οποίες δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη των Θεματικών.

Σε εναρκτήρια δήλωσή του ο πρώην Βουλευτής και Συντονιστής των Θεματικών Συμμαχιών Άγις Αγαπίου ανέφερε ότι η επιδίωξη της Συμμαχίας Πολιτών είναι να πετύχει ο θεσμός των Θεματικών «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα». Μια δεξαμενή σκέψης, πρόσθεσε, όπου οι θέσεις θα προέρχονται μέσα από ιδέες της βάσης για να καταλήγουν στην ηγεσία και όχι ανάποδα.

Στο συμπέρασμα ότι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα ο ρόλος της κοινωνίας περιορίζεται στην άσκηση και μόνο του δικαιώματος της ψήφου, κατέληξε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Δώρος Παφίτης στην παρέμβασή του. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος των Θεματικών Συμμαχιών είναι τα μέλη των Θεματικών Συμμαχιών να γίνουν νέοι πολιτικοί φορείς που θα οδηγήσουν στην αλλαγή μέσω της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Μέσα από το θεσμό δίνεται στους Πολίτες η δυνατότητα να εκφράσουν άμεσα τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις απόψεις τους και να συμβάλουν οι ίδιοι στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων.

Οι Θεματικές που λειτουργούν μέχρι στιγμής, όπως αναφέρθηκε είναι, Κυπριακού, Ενέργειας, Άμυνας & Ασφάλειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Αθλητισμού, Εμπορίου & Βιομηχανίας, Δικαιωμάτων του Πολίτη & Ευπαθών Ομάδων, Δικαιοσύνης – Θεσμών & Αξιών, Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Έρευνας & Καινοτομίας, Συγκοινωνιών & Έργων, Οικονομίας & Αειφόρου Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Εκσυγχρονισμού & Μεταρρύθμισης του Κράτους.

Στόχος είναι να λειτουργήσουν ως γεφυροποιό στοιχείο ανάμεσα στη Συμμαχία Πολιτών και την ευρύτερη κοινωνία, να σηματοδοτήσουν την καθιέρωση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Έτσι, είπε ο κ. Παφίτης, θεμελιώνεται ένα αμεσότερο και πιο αποτελεσματικό άνοιγμα των πολιτικών κινημάτων στην κοινωνία των πολιτών και να δοθεί η ευκαιρία σε άτομα, ιδέες και επάλξεις να αναμιχθούν στα κοινά και κυρίως να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο στο υφιστάμενο σαθρό και εδραιωμένο πολιτικό στερέωμα.

Συνέχισε λέγοντας ότι σε αντίθεση με την παραδοσιακή πολιτική θεμελιώδης φιλοσοφία των Θεματικών Συμμαχιών είναι η αυθεντική και ειλικρινής έκφραση του κάθε Κύπριου και της κάθε Κύπριας.

Παρουσίαση Εκπροσώπου και Αναπληρωτών Εκπροσώπων Τύπου της Συμμαχίας

—————–

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Αλέξανδρος Μιχαηλίδης παρουσίασε τους τρεις Αναπληρωτές Εκπροσώπους Τύπου, ενώ τον ίδιο παρουσίασε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1966. Σπούδασε Μεταλλειολογία & Μεταλλουργία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατέχει διδακτορικό στον τομέα της Μεταλλουργίας και της Τεχνολογίας των Υλικών, ενώ μεταπτυχιακές σπουδές έκανε και στο MIT. Από το 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΤΑΛΩΣ», ο οποίος ασχολείται με θέματα έρευνας, καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιφερειακής ανάπτυξης. Μεταξύ 1999-2006 διετέλεσε εκπρόσωπος της Κύπρου στις Επιτροπές Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμετείχε στους Νέους Ορίζοντες αρχικά και στο ΕΥΡΩΚΟ στη συνέχεια, ενώ, ασχολήθηκε με το χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας τόσο στη διάρκεια της θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ όσο και με την ιδιότητα του Εκπροσώπου Τύπου της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα στις Προεδρικές Εκλογές του 2013.

Με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, η Μαρίλια Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1977. Είναι κάτοχος διπλώματος Χημικής Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της Χημικής Βιοτεχνολογίας από το Ecole Polytechnique Federale de Lausanne Ελβετίας.

Από το 2009 είναι Λειτουργός Έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, υπεύθυνη για την κατάρτιση ερευνητικών προτάσεων. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Κύπρου σε διάφορες θεματικές προτεραιότητες του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη της ΕΕ. Από το 2010 είναι εκπρόσωπος της Κύπρου, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Human Resources Strategy for Researchers.

Ο Στέλιος Στυλιανού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1979. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνο και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2006 εργάζεται σε ιδιωτικό οργανισμό ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και του European Alliance of Neuromuscular Disorders Associations.

Ο Δώρος Παφίτης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1974 και διαμένει στην Πάφο. Σπούδασε Θετικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Salford Αγγλίας . Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Southampton και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ.

Από το 2005 δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα αλουμινίων και γυαλιών. Εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης/ερευνητής του Πανεπιστημίου Southampton και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα