Συλικιώτης: “Το άναμμα της φλόγας οφείλεται στην κυβέρνηση Χριστόφια”

13:46 5/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το άναμμα της φλόγας από την γεώτρηση «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12 είναι μια σημαντική και θετική εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί την αφετηρία της τελικής ευθείας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί

το επιστέγασμα της επιτυχημένης πολιτικής της διαχείρισης του φυσικού αερίου που έγινε τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Ανέφερε πως «πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε με τις αποφασιστικές ενέργειες και τους σχεδιασμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης Χριστόφια με την υπογραφή συμφωνίας με την Noble και την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση το 2011 η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ».

Επίσης, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, «η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου για την συμμετοχή των Ισραηλινών εταιρειών Delek και Avner στην εκμετάλλευση του οικοπέδου 12 έδωσε την δυνατότητα επίσπευσης των εργασιών για να φθάσουμε στην σημερινή μέρα».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «από την άλλη παρατηρούμε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού των απαραίτητων υποδομών αξιοποίησης του φυσικού αερίου και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί δύσκολα θα υλοποιηθεί ο στόχος για έναρξη λειτουργίας του τερματικού υγροποίησης το 2019».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ανησυχητικές τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση η οποία θα μεταθέσει χρονικά όλες τις διαδικασίες αξιοποίησης του φυσικού αερίου».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Συλικιώτης, «θεωρεί ότι για να υπάρξει συλλογική διαχείριση η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής στην βάση της σχετικής απόφασης του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, εμπειρογνώμονες ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν περισσότερο παρά ποτέ την συλλογική διαχείριση του κορυφαίου αυτού ζητήματος κάτι που θα δώσει στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία την δυνατότητα να εξέλθει το συντομότερο από την κρίση».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «το φυσικό αέριο αποτελεί μια ελπιδοφόρα και μοναδική προοπτική για την Κύπρο και τον λαό μας και για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος της αξιοποίησής του προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται αποφασιστικότητα, συνετή και συναινετική διαχείριση».

Keywords
Τυχαία Θέματα