Συλικιώτης: Να θέσουμε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του τόπου

12:23 16/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θα πρέπει στο τέλος της ημέρας “να θέσουμε πάνω απ` όλα τα συμφέροντα του τόπου και όχι τα συμφέροντα άλλων κύκλων που στο τέλος εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της Τουρκίας”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” με τίτλο “ΕΕ: Μην υπογράψετε πριν τις εκλογές για τερματικό”.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε αυστηρό μήνυμα των Βρυξελλών προς τον Υπουργό Εμπορίου για υπογραφή συμβολαίου με

την εταιρεία VOPAK για το τερματικό και αναφέρεται ότι οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για ενέργειες που παραβιάζουν το μνημόνιο σε σχέση με κατασκευή και διαχείριση τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι “το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και προβάλλει αποσπασματικά το θέμα του τερματικού πετρελαιοειδών”.

“Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Απασχόλησε την Υπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Εμπορίου, η Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Οικονομικών, και το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από σχετική επιστολή της Γενικής Λογίστριας. Επανήλθε μετά από παρεμβάσεις και βουλευτών το Γεννάρη, και πάλι απαντήθηκε στη Γενική Λογίστρια ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η επιστολή που στάληκε από την Τρόικα δεν αποστάληκε στον ίδιο, αλλά στον Υπουργό Οικονομικών και “είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε απαντήσει”.

“Το μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται αποσπασματικά, ιδιαίτερα δεν μπορούμε να παγοποιήσουμε έργα και να αναμένουμε την υπογραφή του συμβολαίου. Η αναφορά που γίνεται σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τέλος του Οκτώβρη ήταν ενδεικτική, αφού τότε αναμένετο να υπογραφεί το μνημόνιο. Άρα, με την υπογραφή του μνημονίου αυτή η ημερομηνία θα τροποποιηθεί και αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε και στην Τρόικα, είναι η απάντηση που δίνουμε και σε όσους στο εσωτερικό θέλουν να προβάλουν αυτή τη θέση για να σταματήσουν ένα σημαντικό έργο που μετατρέπει την Κύπρο σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο, ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο, ένα έργο που δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει το κράτος ούτε ένα ευρώ”, είπε.

Ο κ. Συλικιώτης διερωτήθηκε, “αν καθυστερήσει η υπογραφή του μνημονίου, θα πρέπει να παγοποιήσουμε όλα τα έργα μέχρι τότε;”.

Στη συνέχεια, επεσήμανε “έναν σοβαρότερο κίνδυνο για την Κύπρο”, δηλαδή με τη λογική που προβάλλει η εφημερίδα και διάφοροι κύκλοι στην Κύπρο και στο εξωτερικό, “μπορεί να ζητηθεί στο τέλος της ημέρας να ακυρώσουμε την προοπτική δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου και την προοπτική να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο με όλα τα πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, που στο τέλος της ημέρας θέλουν να προωθήσουν διάφοροι κύκλοι και στην Ευρώπη με έναν αγωγό προς την Τουρκία”.

Όπως είπε, “αυτό βγήκε πάρα πολλές φορές στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, να επισημάνω και το δημοσίευμα του Economist και άλλες εκθέσεις που έγιναν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή κύκλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Τρόικας”.

“Άρα θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας πρέπει να θέσουμε πάνω απ` όλα τα συμφέροντα του τόπου και όχι τα συμφέροντα άλλων κύκλων που στο τέλος εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της Τουρκίας”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα