«Συγκλονιστικά» τα στοιχεία τροχαίων θανάτων το πρώτο εξάμηνο του 2013

13:05 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μισά θύματα τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους αφορούσαν νέους ηλικίας 18-25, οι οποίοι δεν έφεραν κράνος ή ζώνη ασφαλείας. Εξάλλου, μελέτες των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι κάθε θάνατος από τροχαίο στοιχίζει στο κράτος 1,2 εκ. ευρώ ενώ κάθε σοβαρός τραυματισμός 0,8 εκ., λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της απώλειας. Τα στοιχεία κατατέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής.

Συγκεκριμένα,

ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι «συγκλονιστικά», καθώς μέχρι τις 26 Ιουλίου σημειώθηκαν 22 θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις, αριθμός που εμφανίζει μικρή μείωση, της τάξης του 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από αυτούς, είπε ότι οι έξι οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα, τέσσερεις σε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τέσσερεις από αμελή οδήγηση, ενώ δύο θάνατοι οφείλονται σε οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με κοινοτικές οδηγίες, οι θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις πρέπει να μειωθούν έως το 2020 κατά 50% σε σχέση με το 2010, δηλαδή από 60 σε 30.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχουν παρθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια μείωσης του αριθμού. Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι νεαροί οδηγοί, αλλοδαποί και μοτοσικλετιστές.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι έχουν ενταχθεί στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών και γυμνασίων, μαθήματα ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια. Επίσης έγινε ενημέρωση και για τις δράσεις του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Ο κ. Αντωνίου είπε τέλος ότι η Επιτροπή Συγκοινωνιών πολύ σύντομα θα προωθήσει, μαζί με την Επιτροπή Νομικών, τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για το ναρκοτέστ και την αυστηροποίηση των ποινών για επαγγελματίες οδηγούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε από την πλευρά του ότι όσο υπάρχει έστω και ένας νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα, η Πολιτεία έχει χρέος να εφαρμόζει προγράμματα για μείωση του αριθμού, με στόχο να φτάσει σε μηδενικά επίπεδα. Φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά με σωστή πολιτική και εκπαίδευση μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου, είπε.

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αν τηρούνταν οι νομοθεσίες για τη χρήση κράνους και ζώνης, οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί θα μειωνόταν στο μισό.

Χρειάζεται πρωτίστως η εκπαίδευση των οδηγών και της κοινωνίας, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτεροι θα πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά και τους μαθητές. «Είναι μια συνολική εκπαίδευση της κοινωνίας που χρειάζεται» είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Αστυνομία θα πρέπει να διέπεται από σύγχρονη φιλοσοφία, και «να μην παίζει κρυφτούλι» με τους οδηγούς για να δίνει κλήσεις στους δρόμους, αλλά να περιπολεί για να αποτρέπει τις παραβάσεις. Αυτή, είπε, είναι και η φιλοσοφία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ενώ ανέφερε ότι «η τροχαία δεν είναι χώρος είσπραξης λεφτών για το κράτος», αλλά φίλος του πολίτη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε από την πλευρά του ότι 11 από 15 νεκρούς που χάθηκαν πρόσφατα, θα ζούσαν σήμερα αν έκαναν χρήση της ζώνης ασφαλείας. Είναι θλιβερό, πρόσθεσε, «να θρηνούμε νεκρούς από τροχαία ατυχήματα, να χάνουμε εντελώς άδικα ζωές, κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα θα ζούσαν» αν εφάρμοζαν τα μέτρα ασφαλείας.

Είπε επίσης ότι η Βουλή θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων που εκκρεμούν εδώ και καιρό, όπως το ναρκοτέστ, και τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ανέφερε στο σημείο αυτό, ότι δύο θύματα τροχαίων οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ακόμη ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επαναλειτουργήσει το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ενώ πρόσθεσε ότι το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, που διδάσκεται εδώ και δύο χρόνια σε δημοτικά και γυμνάσια, θα πρέπει να ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και στα λύκεια.

Τέλος, ανέφερε ότι η Αστυνομία επιτελεί σημαντικό έργο και συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, όμως πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της, επιτηρώντας την εφαρμογή των νόμων. «Αυτοσκοπός θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του κοινού και όχι η καταγγελία του» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα