Απεργία πείνας 21 προσφύγων από τη Συρία στη Μενόγια, καταγγέλλει η ΚΙΣΑ

12:43 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εικοσιένα Σύριοι πρόσφυγες έχουν κατέλθει εδώ και τρεις μέρες σε απεργία πείνας στα κρατητήρια της Μενόγιας, σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, η οποία καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων εκεί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κίνησης, οι πρόσφυγες κατήλθαν στην απεργία πείνας επειδή “ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Ανώτατο ενάντια στην απόφαση για κράτηση

και απέλαση και μάλιστα με νομική αρωγή από το κράτος, εντούτοις όχι μόνο δεν ενημερώνονται για αυτό το δικαίωμα, αλλά ακόμα και εάν το γνωρίζουν και το ζητήσουν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα διότι τα μεν κρατητήρια αρνούνται να τους μεταφέρουν στο δικαστήριο και ο δε πρωτοκολλητής αδυνατεί να μεταβεί στα κρατητήρια για να τους ορκίσει”.

“Ταυτόχρονα, η ψυχολογική βία και η απάνθρωπη μεταχείριση χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να υπογράψουν ότι θα επιστρέψουν «εθελούσια» στην πατρίδα τους”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται ακόμη πως “ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν κάθε δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου ενώ ευρίσκονται στα κρατητήρια, το δικαίωμα αυτό καταστρατηγείται αφού δεν παρέχονται αιτήσεις ασύλου στα κρατητήρια, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφόρησε ψευδώς περί του αντιθέτου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη Μενόγια, τα μεν κρατητήρια αρνούνται να τους μεταφέρουν στην Υπηρεσία Ασύλου ή στην ΥΑΜ (Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) για να υποβάλουν αίτηση ασύλου, και η δε Υπηρεσία Ασύλου αρνείται να τους επισκεφτεί επικαλούμενη `έλλειψη` οδοιπορικών”.

Η ΚΙΣΑ υποστηρίζει επίσης πως “οι κρατούμενοι υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο και τιμωρητική μεταχείριση» και ότι “μερικοί υπόκεινται και σε φυσική βία».

Επίσης σημειώνει πως οι Σύριοι πρόσφυγες θεωρούν τις συνθήκες διαβίωσης ως απαράδεκτες και απαξιωτικές για την αξιοπρέπεια, τη φυσική τους επιβίωση ακόμα και για την υγεία τους.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα κρατητήρια της Μενόγιας, καθώς επίσης και τις πολιτικές κράτησης και απέλασης που ακολουθούνται και οδηγούν στις συνθήκες αυτές, προστίθεται.

Επίσης, η ΚΙΣΑ εκφράζει την συμπαράστασή της στους απεργούς, και ζητά “τη συμμόρφωση των Αρχών με τις υποχρεώσεις τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται τόσο στη Μενόγια όσο και σε άλλα κρατητήρια με σκοπό την απέλαση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα