Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και σχέδιο Β’ στο Κυπριακό ζητεί το ΔΗΚΟ

14:12 21/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και την υιοθέτηση σχεδίου Β’ στο Κυπριακό, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για λύση με βάση δύο συνιστώντα κράτη και κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιώνει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Σε δηλώσεις μετά από σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «το Σώμα

ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για την τελευταία πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι την πρόταση αυτή, «ουσιαστικά απέρριψε ο Τ/κ ηγέτης με τις χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και την συνεχή απόρριψη των προτάσεων της πλευράς μας».

Όπως είπε η κ. Ερωτοκρίτου, «το ΔΗΚΟ καταδικάζει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Έρογλου και ιδιαίτερα την αναφορά του για ένα νέο συνεταιρικό κράτος αποτελούμενο από δύο συνιστώντα κράτη».

Πρόσθεσε ότι με τις δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης «αποκαλύπτει δε, την τελική στόχευση της τουρκικής πλευράς για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρθενογένεση ενός νέου κράτους».

«Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας όπως ποτέ αποδεκτή δεν θα γίνει οποιαδήποτε μεθόδευση που άμεσα ή έμμεσα θα καταλήγει σε κάτι τέτοιο», είπε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.

Ανέφερε πως «το ΔΗΚΟ επαναβεβαιώνει την θέση του η οποία είναι και πρόταση του Προέδρου του Κόμματος για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για εφαρμογή σχεδίου Β’ και την χάραξη στρατηγικής για την επόμενη μέρα».

Όπως είπε η κ. Ερωτοκρίτου, «η πάγια θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι τα τρία singles δηλαδή η μία κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα είναι αδιαπραγμάτευτα για την πλευρά μας και αποτελούν το τελευταίο σημείο που μπορούμε να φτάσουμε για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε πρόταση η οποία δεν αποδίδει την φυσική έννοια της λέξης μία κυριαρχία, είναι επικίνδυνη για την πλευρά μας και ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης».

Επίσης, συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου, «ως ΔΗΚΟ, εκφράζουμε και κάποιες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι έχουμε στην ουσία διαπραγματευτεί το θέμα της κυριαρχίας στο στάδιο του κοινού ανακοινωθέντος».

Όπως είπε, «είναι η θέση μας ότι με την απόρριψη της πρότασής μας από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να πάμε άμεσα σε ένα σχέδιο Β’ όπου η δική μας πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα λιτό και σύντομο κείμενο που απλά θα επαναλαμβάνει την προσήλωση όλων των πλευρών στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ημικρατικοί Οργανισμοί

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ ασχολήθηκε και με ζητήματα που αφορούν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών μετά και τον τελευταίο Νόμο που έχει ψηφιστεί από την Βουλή ο οποίος δίδει το δικαίωμα και την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι την 31/12/2013 να προχωρήσει σε αλλαγές σε συγκεκριμένα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών.

Όπως είπε η κ. Ερωτοκρίτου, «το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει την θέση του ότι οι διορισμοί των μελών των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών θα πρέπει να γίνει σε απόλυτα αξιοκρατική βάση και με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα, την δυνατότητα και την ικανότητα των προτεινόμενων προσώπων να παράξουν έργο».

Ανέφερε ότι «αυτό θα συμβάλει στον κοινό στόχο της εξυγίανσης των Ημικρατικών Οργανισμών, της εύρυθμης λειτουργίας τους και της αναβάθμισης της αποδοτικότητας καθιστώντας τους ευέλικτους και ανταγωνιστικούς».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «η κομματική ιδιότητα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός παράγοντας που να λαμβάνεται υπόψη και με βάση τα πιο πάνω το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει και θα επεξεργαστεί διάφορες εισηγήσεις τις οποίες στο τέλος θα υποβάλει στην Κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα