Στυλιανίδης: Τις επόμενες μέρες ο διορισμός Εκτ. Δ/ντη στην Τράπεζα Κύπρου

17:29 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Τράπεζας

Κύπρου και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να λάβει από πλευράς του όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης και την ομαλοποίηση και σταθερότητα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Τράπεζα Κύπρου “είναι πάντοτε στα πλάνα, όχι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Κυβέρνησης”.

Όσον αφορά για το χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε τη σημερινή απόφαση του Eurogroup και τις αξιολογήσεις που θα γίνουν για κάποια πράγματα”, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδη με την επιστροφή του στην Κύπρο “θα είναι σε διαβούλευση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την τελική διατύπωση του νέου διατάγματος που θα αναμένουμε την Παρασκευή, οπότε και λήγει το προηγούμενο διάταγμα».

“Αναμένουμε τις αποφάσεις του Eurogroup και τον Υπουργό Οικονομικών να φέρει τα μηνύματα από το Eurogroup για να γίνει η τελική διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα”, σημείωσε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “μετά από μια σε βάθος διεξοδική ανάλυση και σε βάθος συζήτηση των θεμάτων υπήρξε πλήρης συναίνεση στο διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “η σύσκεψη και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη λειτουργία των Επιτροπών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες έχουν ως στόχο αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας”.

“Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων δημοσιοποιήθηκε στη σύσκεψη έχουν προκαθοριστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα”, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι “η Κυβέρνηση εις ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα έχει ήδη αποφασίσει να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών του κράτους μέσω των κυπριακών τραπεζών”.

Πρόσθεσε ότι “το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με βέλτιστο τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων”.

Ερωτηθείς πότε συγκεκριμένα αναμένεται ο διορισμός νέου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου και ποιος θα είναι αυτός που θα διοριστεί στη θέση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε ό,τι αφορά το όνομα, είναι θέμα κατ’ αρχήν του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου και το θέμα θα περάσει από μια διαδικασία που αφορά ακόμη και προσωπική συνέντευξη”.

“Έχουν προετοιμαστεί όλα τα δεδομένα έτσι ώστε η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διορισμού να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, για μια τόσο σημαντική θέση, όπως του Εκτελεστικού Διευθυντή”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προκαθορίσει το χρόνο διορισμού, “όμως, δεσμεύτηκαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του και η Επιτροπή Διορισμών ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες».

Κληθείς να πει αν ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στη σύσκεψη δεν τέθηκαν τέτοια κριτήρια, προσθέτοντας ότι “τα κριτήρια τα θέτει το Διοικητικό Συμβούλιο και υπάρχει σχετική διαβούλευση και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και με τον Υπουργό Οικονομικών”.

“Μέσα από τη συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη αυτό που κρίθηκε αναγκαίο είναι ότι θα πρέπει να πρόκειται για επαρκή διορισμό, να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της τράπεζας και να γίνει το συντομότερο δυνατόν” ο διορισμός αυτός, σημείωσε Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση θα εξετάσει θέμα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό είναι πάντοτε στα πλάνα, όχι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Κυβέρνησης”, προσθέτοντας, όμως, ότι “για να συζητήσουμε για μιας τέτοιας μορφής συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει να έρθει το λεγόμενο πλήρωμα του χρόνου, θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα”.

“Θεωρούμε και ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν με την ομαλοποίηση του κλίματος και αφού η τράπεζα καταφέρει και τεθεί εκτός καθεστώτος εξυγίανσης, τότε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και μια τέτοια εξέλιξη», είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι “κατά τη σημερινή σύσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσει η Τράπεζα Κύπρου το συντομότερο δυνατόν εκτός καθεστώτος εξυγίανσης και σημείωσε ότι όταν γίνει αυτό σημαίνει θα υπερπηδηθούν και τα όποια νομικά εμπόδια”.

Κληθείς να σχολιάσει τα διάφορα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και κατά πόσο συζητήθηκαν αυτά τα θέματα κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν υπήρχε καμία τέτοια συζήτηση στη συνάντηση αυτή”, προσθέτοντας ότι ήταν μια “καθαρά εθιμοτυπική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.

Σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό το ζήτημα θα είναι ένα από τα θέματα που συζητηθούν σήμερα στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι “υπάρχει η αξιολόγηση της MoneyVal και της Deloitte Ιταλίας και θα κριθεί σήμερα από το Eurogroup μετά από την έκθεση της Τρόικας”.

“Πρέπει να αναμένουμε την τελική αξιολόγηση του Eurogroup», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το θέμα των περιοριστικών μέτρων θα εξεταστεί από το Eurogroup, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αυτό “είναι αποκλειστική ευθύνη της Τρόικα, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας”.

“Δεν είναι θέμα που θα εξετάσει το Eurogroup, το οποίο μπορεί απλώς να εκφέρει μια γνώμη και μάλιστα όχι σε επίπεδο αποφάσεων, αλλά σε επίπεδο συζήτησης και, θα έλεγα, σε επίπεδο παρασκηνιακής συζήτηση”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “οι αποφάσεις παίρνονται εδώ στη βάση του κλιμακίου της Τρόικα, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας».

“Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για το τι συμβαίνει στις τράπεζες και με βάση αυτό παίρνονται και οι αποφάσεις”, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα