Η κοινωνική ζωή μειώνει τον πόνο από τον καρκίνο μαστού

17:04 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διασκέδαση με την οικογένεια και φίλους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των ασθενών με καρκίνο μαστού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 3.100 γυναίκες στην Καλιφόρνια, που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού, μεταξύ του 2006 και του 2011. Εντός 2 μηνών από τη διάγνωση συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα κοινωνικά τους δίκτυα, τα είδη στήριξης που λάμβαναν, τη συναισθηματική και σωματική ποιότητα ζωής και τα σωματικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.

Γυναίκες

με τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν την καλύτερη γενικά ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της αγωγής για καρκίνο μαστού. Υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής στήριξης συνδέθηκαν επίσης με καλύτερη, συναισθηματικά, ποιότητα ζωής, αναφέρουν ερευνητές του Kaiser Permanente.

Η διασκέδαση με οικογένεια και φίλους ήταν ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας καλής, σωματικά, ποιότητας ζωής. Ασθενείς με λίγη ή καθόλου κοινωνική αλληλεπίδραση είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν χαμηλή ποιότητα ζωής και περισσότερα σωματικά συμπτώματα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα οφέλη από την απτή στήριξη των άλλων ήταν πιο έντονα στις γυναίκες με καρκίνο μαστού τελικού σταδίου. ‘Οσες είχαν χαμηλά επίπεδα απτής στήριξης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για χαμηλότερη του μέσου όρου ποιότητα ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Breast Cancer Research and Treatment.’

Η ερευνήτρια Candyce Kroenke, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η κοινωνική στήριξη βοηθά στα σωματικά συμπτώματα και πρόσθεσε ότι μηχανισμοί κοινωνικής στήριξης παίζουν ρόλο όσον αφορά το αποτέλεσμα στο σώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα