Στο στάδιο επεξεργασίας τα έγγραφα για το β’ γύρο αδειοδοτήσεων

18:06 2/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Εμπορίου επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή τα κείμενα και τα έγγραφα που θα αποτελέσουν τη βάση της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσης που αφορά τα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, εκτός του οικοπέδου 12, δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, στο περιθώριο εκδήλωσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο με θέμα

«Επενδυτικές ευκαιρίες σε μια Ελλάδα που αλλάζει».

Πριν το τέλος του μήνα, είπε απαντώντας σε ερώτηση, τα έγγραφα θα σταλούν στην ΕΕ για να μεταφραστούν, ώστε να μπορέσουν να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα τόσο της ΕΕ όσο και στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό, όπως σημείωσε, θα είναι η επίσημη έναρξη και πρόσκληση ενδιαφέροντος από εταιρείες.

Προβλέπεται από την Οδηγία της ΕΕ ότι πρέπει να δοθεί ένας ελάχιστος χρόνος 3 μηνών, ώστε οι εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να ετοιμαστούν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους, πρόσθεσε, λέγοντας ότι στο τέλος αυτών των 3 μηνών θα επεξεργαστούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα παραλάβουν και αναλόγως θα προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις, στη βάση των κριτηρίων που προνοεί και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και η κυπριακή νομοθεσία.

Σε ερώτηση για τη συμφωνία με τη Noble Energy, αν υπάρχει προβληματισμός να εξορυχθεί πρώτα το πετρέλαιο και μετά το φυσικό αέριο, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι υδρογονάνθρακες σημαίνει και φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η ερευνητική γεώτρηση πραγματοποιείται με σκοπό να διαπιστωθεί για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα, γύρω στα μέσα Δεκέμβρη. Αν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω έρευνες για πετρέλαιο, σημείωσε, είναι κάτι που θα δούμε αργότερα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όπου υπάρχει φυσικό αέριο υπάρχει και πετρέλαιο συνήθως, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει, σημειώνοντας ότι ”πρώτα έρχεται το ένα και μετά το άλλο. Δηλαδή, πρέπει να πας βαθύτερα για να βρεις (πετρέλαιο)”. Σε σχόλιο ότι μπορεί η ίδια η εταιρεία να το προτείνει, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι τίποτε δεν αποκλείεται. Αυτή τη στιγμή αν εντοπιστεί κοίτασμα θα είναι φυσικού αερίου, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αν υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου είναι συνήθως βαθύτερα. ”Παρακάτω θα πάρουμε τα πράγματα βήμα προς βήμα, αλλά σίγουρα τίποτε δεν αποκλείεται”.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας ομάδας διαχείρισης του φυσικού αερίου όπως εισηγούνται τα κόμματα, η Υπουργός είπε ότι υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τις ομάδες. Υπάρχουν, πρόσθεσε, πολλές ομάδες που ασχολούνται και εργάζονται αυτή τη στιγμή με τα θέματα του φυσικού αερίου, ενώ το ίδιο το Υπουργείο Εμπορίου με τις τεχνοκρατικές υπηρεσίες και την εξειδικευμένη ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί, ετοιμάζουν τα έγγραφα. ”Συζητούμε την Τρίτη για πιθανές αλλαγές ή βελτιώσεις που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο προτεινόμενο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού ούτως ώστε να είναι πιο ενδυναμωμένο και από αυτό που είχε προταθεί στον Α γύρο αδειοδότησ

Keywords
Τυχαία Θέματα