Στο Ρέιχανλι της Τουρκίας μετά τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν

18:26 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο Ρεϊχανλί θα μεταβεί ο Ταγίπ Ερντογάν, που διασύνδεσε την αιματηρή επίθεση στην τουρκική πόλη με το καθεστώς στη Συρία.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως σίγουρα το περιστατικό έχει σχέση με το καθεστώς (της Συρίας). «Το καθεστώς είναι πίσω από αυτή τη δουλειά. Αυτό είναι ολοφάνερο». Οι δηλώσεις έγιναν καθώς έφευγε από επίσκεψη στην Ένωση Γεωργικών Επιμελητηρίων. Οι έρευνες, πρόσθεσε, όσον αφορά τους μέχρι τώρα συλληφθέντες συνεχίζονται και βρέθηκαν σημαντικά

τεκμήρια και έγγραφα που σχετίζονται με τα γραφεία ενοικίασης των δύο μίνι λεωφορείων που χρησιμοποιήθηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις και την φύλαξη των εκρηκτικών υλών. Ο,τι βγει θα ανακοινωθεί, δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση Σύρου Υπουργού που ρίχνει την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Τι θα πει, ότι έχουν σχέση; Αυτό περιμένετε εσείς; Άλλωστε αυτοί ζουν μες το ψέμα. Έχτισαν το καθεστώς τους μέσα στο ψέμα και διοικούν χωρίς δίκαιο».

Ερωτηθείς δε αν θα επισκεφθεί την περιοχή απάντησε θετικά, λέγοντας πως αυτό θα γίνει μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όπου μεταβαίνει αύριο.

Στο μεταξύ η Σαμπάχ δημοσιεύει αποκλειστική – όπως αναφέρει – είδηση και με τίτλο «Η εντολή από τον Άσαντ, η εκτέλεση από τον Μιχράτς» γράφει ότι την εντολή έδωσε ο Σύρος Πρόεδρος λέγοντας: «Να μετατρέψετε την περιοχή σε κόλαση» και ο ηγέτης της τοπικής ομάδας Ατζιλτζιλέρ Μιχράτς Ουράλ, από το Χατάι και οι υπαγόμενοι σ’ αυτόν, πραγματοποίησαν την επίθεση.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση έπαιξε ο Μιχράτς Ουράλ, του οποίου το όνομα είχε αναφερθεί και στη σφαγή που έγινε στο Μπάνγιας στη Συρία. Με την εντολή του Ουράλ οργανώθηκαν δύο χωριστές ομάδες και ενοικίασαν δύο οχήματα στο Χατάι. Πλαστικά εκρηκτικά, τύπου RDX 200 κιλών, φορτώθηκαν στα οχήματα σε μία αποθήκη.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς, στις 10 Μαΐου κάποιο άτομο έκανε καταγγελία πως κάποιοι «θα τινάξουν στον αέρα το Ρέιχανλι» και έδωσε ορισμένα ονόματα από την ομάδα Ατζιλτζιλέρ. Τα άτομα ετέθησαν υπό κράτηση, αλλά δεν μπόρεσε να βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τώρα λέγεται ότι μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν μετά την επίθεση υπάρχουν και τα ονόματα αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία διπλή επίθεση οργανώθηκε από τη δύναμη που είχε σχεδιάσει πριν 3 μήνες και την επίθεση στο Τζιλβεγκιοζού. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια εκρηκτικά. Λέγεται πως η ΜΙΤ είχε εντοπίσει τις πινακίδες των δύο οχημάτων και τις γνωστοποίησε πριν από την επίθεση στη Στρατοχωροφυλακή.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινή του ομιλία, έκανε λόγο σε προσπάθεια να παρασυρθεί η Τουρκία μέσα σε ένα βρώμικο σενάριο και ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή, ευαισθησία και ψυχραιμία. «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που γίνεται προσπάθεια να οδηγηθεί η Τουρκία, σε ένα βούρκο, ούτε και θα αφήσουμε ατιμώρητους αυτούς που διαπράττουν τις ενέργειες αυτές. Εγώ προκειμένου να σωπάσω για τον θάνατο των μωρών στο Μπανγιάς, προτιμώ να αφήσω την Πρωθυπουργία».

Τέσσερις Υπουργοί, οι Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Χατάι, όπου τόνισαν ότι τα συλληφθέντα εννέα άτομα είναι Τούρκοι πολίτες και έχουν σχέση με την μυστική υπηρεσία της Συρίας. Βρίσκονται υπό κράτηση, πρόσθεσε, και αυτοί που είχαν προβεί σε αναγνώριση και σχεδίασαν την επίθεση. Επεσήμαναν ότι υπάρχουν ομολογίες και καταζητούνται ακόμα ορισμένα ονόματα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών και θα δοθούν οι απαιτούμενες αποζημιώσεις. Ο κ. Γκιουλέρ έδειξε ως δράστη την Αλ Μουχαμπαράτ, και έγινε γνωστό πως, πρώτος στόχος των μελών της οργάνωσης THKP-C Ατζιλτζιλέρ, που πρόσκεινται στον Άσαντ, ήταν το εμπορικό κέντρο κάτω από το τέμενος Κοτζάτεπε και αυτοί που επρόκειτο να επιτεθούν, άλλαξαν στόχο λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφάλειας στην περιοχή του Κοτζάτεπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα