Στο πάρκο Γκεζί ακόμη οι διαδηλωτές

16:23 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ούτε η βροχή που έπεσε σήμερα σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης και στο κέντρο αποθάρρυνε τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί.

Μια ομάδα μουσουλμάνων αντικαπιταλιστών, όπως αυτοαποκαλούνται, για δεύτερη Παρασκευή προσευχήθηκε υπό την ασφάλεια ανθρώπινης αλυσίδας που δημιούργησαν πολίτες, στο κέντρο της πλατείας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε άλλο ένα βήμα χθες το βράδυ συναντώμενος στο Πρωθυπουργικό γραφείο αυτή τη φορά, με μια δεύτερη αντιπροσωπεία εκ μέρους των

διαδηλωτών, στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για το πάρκο Γκεζί και πως ακόμα και αν είναι θετική, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το τι θέλει ο κόσμος να γίνει με το πάρκο. Η συνάντηση άρχισε μισή ώρα πριν από τα μεσάνυκτα στην Άγκυρα και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα. Και σε αυτή τη συνάντηση ήταν παρούσα η κόρη του Σουμεγιέ που όπως επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, κρατούσε συνεχώς σημειώσεις στο ipad της.

Η πλατφόρμα αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις της μετά από συνάντηση με την αντιπροσωπεία που ήταν στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Οι δηλώσεις πάντως μετά τη συνάντηση από πλευράς της αντιπροσωπείας ήταν θετικές.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού συναντήθηκε στους κήπους του Ντολμάμπαχτσε με 150 νέους που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί και άκουσε τα παράπονα και τις προτάσεις τους. Η συνάντηση άρχισε τα μεσάνυκτα, λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης του Ερντογάν με την 16μελης αντιπροσωπεία της πλατφόρμας αλληλεγγύης και έληξε στις 5 το πρωί. Ο ίδιος δήλωσε ότι η συνάντηση πήγε καλά, όχι όμως και κάποιοι συμμετέχοντες που σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ που τους περίμεναν τόσες ώρες απ’ έξω, είπαν πως ο Νομάρχης δεν τους άκουσε και δεν περιμένουν να βγει κάτι ως αποτέλεσμα. Ο Νομάρχης, ανέφεραν κάποιοι, τους διαβεβαίωσε πως πρόκειται να γίνει επέμβαση στο πάρκο, όμως – πρόσθεσαν – οι ίδιοι δεν μπορούν να πιστέψουν αυτή την υπόσχεση.

Η πρόταση για δημοψήφισμα ξυπνάει νέες αντιπαραθέσεις, γράφει στο μεταξύ σήμερα η Μιλλιέτ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία, τα τοπικά δημοψηφίσματα έχουν αποκλειστικά μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Η εφημερίδα υπενθυμίζει αντίστοιχη εξέλιξη στην Άγκυρα το 2003, όπου η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από το Μητροπολιτικό Δήμο της πόλης ακυρώθηκε από τα Δικαστήρια.

Στο μεταξύ, νέα αντίδραση αναμένεται να προκαλέσει η ανακοίνωση πριν από λίγο του Τούρκου Υπουργού Υγείας ότι θα διατάξει έρευνα εναντίον όσων γιατρών άφησαν την βάρδια τους και πήγαν στο πάρκο Γκεζί τις προηγούμενες ημέρες για να παράσχουν ιατρική βοήθεια. «Υπάρχουν τα κέντρα όπου παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες» δήλωσε για να πει ότι όσοι έπραξαν έφυγε από το καθήκον τους χωρίς να ενημερώσουν και να πάρουν άδεια, παραβίασαν τους κανόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα