Στο ‘μικροσκόπιο’ της Επ. Υγείας τα συμπληρώματα διατροφής

20:06 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί μεγάλος αριθμός σκευασμάτων συμπληρώματος διατροφής, τα οποία κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα μέλη της οποίας κάνουν λόγο για ανεπαρκείς ελέγχους της αγοράς και διαμηνύουν πως η χρήση και η κατάχρηση τέτοιων συμπληρωμάτων διατροφής επιβαρύνει τα μέγιστα την υγεία.

Επιπλέον, σημειώνουν πως στην κυπριακή αγορά κυκλοφορούν απαγορευμένες ουσίες σε σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία διοχετεύονται από κέντρα πώλησης και άτομα μη εξουσιοδοτημένα,

όπως προνοεί η νομοθεσία.

Τα διατροφικά σκευάσματα επιτρέπεται να πωλούνται μόνο από φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα και διευθύνονται από καταρτισμένο άτομο, όπως εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή επιστήμονα τροφίμων ή εγγεγραμμένο γιατρό, εγγεγραμμένο φαρμακοποιό ή άλλο πρόσωπο, το οποίο θα ικανοποιήσει το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών είτε με προφορική συνέντευξη ή γραπτή εξέταση ότι είναι καταρτισμένος σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσης Μαυρονικόλας είπε πως το αρμόδιο Υπουργείο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία παίρνει πολλά μέτρα, για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, αναφορικά τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία αρκετά από αυτά είναι νοθευμένα.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως το καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ φιλελεύθερο και η διακίνηση τέτοιων σκευασμάτων επιτρέπεται ελεύθερα.

Όπως σημείωσε υπάρχουν δυσκολίες στο να μπουν επιπρόσθετοι περιορισμοί μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως αυτό που προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να κάνει μαζί με το Υπουργείο Παιδείας είναι η ευαισθητοποίηση των γονιών και των νέων στο να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ως προς την κατανάλωση τέτοιων συμπληρωμάτων διατροφής, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

«Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, γιατί η κατάχρηση των συμπληρωμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία», είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως ο έλεγχος της αγοράς είναι ανεπαρκής όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, λέγοντας πως το ντόπινγκ έχει μεταφερθεί πλέον στα συμπληρώματα διατροφής.

«Κυκλοφορούν απαγορευμένες ουσίες σε σκευάσματα», είπε, «τα οποία διοχετεύονται στην αγορά από κέντα πώλησης και άτομα μη εξουσιοδοτημένα όπως προνοεί η νομοθεσία. Ο νόμος προβλέπει ποια κέντρα και ποια άτομα μπορούν να πουλήσουν αυτά τα σκευάσματα, όμως σήμερα μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί και από μη εξουσιοδοτημένα κέντρα πώλησης, αφού εισάγονται στην Κύπρο ως τρόφιμα και αυτό περιορίζει τη δυνατότητα έλεγχου».
Εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για την προσπάθεια που καταβάλλεται για απελευθέρωση της αγοράς δεδομένης της εικόνας που έχουμε μπροστά μας σήμερα.

Ανέφερε πως «είναι κατανοητό ότι πρόκειται για ένα είδος αγοράς πολύ προσοδοφόρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμβ

Keywords
Τυχαία Θέματα