Αποπομπή Ντάουνερ ζητούν κόμματα

19:46 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της απομάκρυνσης του ειδικού σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ το ΑΚΕΛ διαφωνεί με μια τέτοια ενέργεια για να μην φορτωθεί την ευθύνη τυχόν αδιεξόδου η ε/κ πλευρά.

ΔΗΚΟ: Επιβεβλημένη η αποπομπή Ντάουνερ

Ο (Αλεξάντερ) Ντάουνερ με συγκεκριμένες ενέργειες και μεθοδεύσεις και με επανειλημμένες προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις έχει απολέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας και αμεροληψίας

και έχει καταστεί αναξιόπιστος στο ρόλο του ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο κυπριακό, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου.

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος «Η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την κυπριακή κυβέρνηση», ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως ”μπορούμε να απαριθμήσουμε πάμπολλες τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις του”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε, αξιολογώντας τα πεπραγμένα του κ. Ντάουνερ ως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο κυπριακό, έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι αντιστρατεύεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και εκφεύγει από το ρόλο και την αποστολή, που δια του κ. Μπάν Γκι-μουν, του έχει ανατεθεί στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Θεωρούμε, ως εκ τούτου, συνέχισε, επιβεβλημένη την αποπομπή του.

”Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού, καθότι έχει απολέσει πλήρως την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που πρέπει να έχει ο εντεταλμένος από τα Ηνωμένα Έθνη για ένα τέτοιο ρόλο στο κυπριακό πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να αντιμετωπίσουν επιτέλους το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, την Τουρκία ως θύτη και ένοχο ενός διεθνούς εγκλήματος και την Κύπρο και το λαό της ως τα θύματα, που πρέπει επιτέλους να προστατευθούν από τον ΟΗΕ και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα έναντι του ετσιθελισμού, της βουλιμίας και της αλαζονείας ενός υπέρτερου στρατιωτικά κράτους, που ενεργεί ως διεθνής τρομοκράτης.

Ανέφερε πως από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη κατέβαλαν διάφορες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Με το κυπριακό, είπε, ασχολήθηκαν πέντε Γενικοί Γραμματείς του Διεθνούς Οργανισμού και πολλαπλάσιοι Ειδικοί Σύμβουλοι και Αντιπρόσωποι τους.

”Δυο γενεές ηγετικών στελεχών, αξιωματούχων και ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ διαχειρίστηκαν το κυπριακό, χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε συμφωνία και λύση”, ανέφερε.

Το μεγάλο εμπόδιο στις προσπάθειες τους, συνέχισε, ήταν και είναι η Τουρκία, η τουρκική πολιτική στο κυπριακό, η τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία.

Όμως, και από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, είπε, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος.

”Τα Ηνωμ

Keywords
Τυχαία Θέματα