Στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ

00:22 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στον ειδυλλιακό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου του Κουρίου, κάτω από τον έναστρο κυπριακό ουρανό και υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου διεξήχθη απόψε η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν από τον προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια,

η Δανή Πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννη Ποδηματά, το Κολλέγιο των Επιτρόπων, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας και ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, Υπουργοί της Κυβέρνησης, Ευρωβουλευτές, οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, Βουλευτές, αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών στην Κύπρο, πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι και πλήθος προσωπικοτήτων του κυπριακού γίγνεσθαι.

Η τελετή, για τη διεξαγωγή της οποίας λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς από νωρίς ήταν έντονη η παρουσία της κυπριακής Αστυνομίας και της Αστυνομίας των Βάσεων στην περιοχή και στους δρόμους που οδηγούν στον Αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, ξεκίνησε με ανάκρουση του Εθνικού Υμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υμνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολούθησαν, διαδοχικές προσφωνήσεις από την απερχόμενη Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρωθυπουργό της Δανίας, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκ μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, την Αντιπρόεδρο του σώματος Αννη Ποδηματά.

Ακούστηκαν, διαδοχικά τα έργα Elegie-Humoreske του Niels W. Gade, Allegro του Σόλωνα Μιχαηλίδη, απόσπασμα από το έργο Ροζαμούνδη – η Πριγκίπισσα της Κύπρου, του Franz Schbert, Βάλς – έργο 64 αρ.2 του Frederic Chopin και Χρυσοπράσινο Φύλλο του Μίκη Θεοδωράκη.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής περιελάμβανε ακόμα καλλιτεχνικό δρώμενο με προβολή πολυμέσων, χορόδραμα και αφήγηση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αγγελου Αγγελή, με αφηγητή τον διακεκριμένο Ελληνα ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, τραγούδια σε αναγεννησιακή ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο (Βενετία 1500 μ.Χ.) του μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ερμηνεία Δώρου Δημοσθένους και Παυλίνας Κωνσταντοπούλου.

Στα αξιοσημείωτα της τελετής, η παρουσία ενδεκαμελούς αντιπροσωπείας Τουρκοκυπρίων, μεταξύ των οποίων, ο ΓΓ της Συντεχνίας των Τ/κ Δασκάλων (ΚΤΟΣ) Σενέρ Ελτζίλ, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Τ/κ Καθηγητών (ΚΤΕΟΣ) Ταχίρ Γκιόξεμπελ, ο Πρόεδρος της DEV-IS Μεχμέτ Σεΐς, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τα Βαρόσια Σετέρ Απαΐ, πρώη

Keywords
Τυχαία Θέματα