Η Κύπρος θα οδηγήσει την Ευρώπη μέσα από ταραγμένα νερά, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν

21:32 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως ποντοπόρο έθνος, η Κύπρος αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ανέφερε ότι η Λευκωσία θα βοηθήσει να οδηγηθεί την Ευρώπη μέσα από ταραγμένα νερά.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, ο Πρόεδρος

της Κομισιόν είπε ότι τα διακυβεύματα θα είναι μεγάλα κατά τους επόμενους μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας επικεντρώνονται πλήρως στις σημερινές ανάγκες της Ευρώπης.

Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερη Ευρώπη, και μια Ευρώπη που καλλιεργεί την αειφόρο ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ο κ. Μπαρόζο είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ουσία και τον λόγο ύπαρξης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ότι αυτό θα πρέπει να εμπνέει και να καθοδηγεί τη λήψη αποφάσεων.

Συμπλήρωσε επίσης ότι κάθε Προεδρία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να έρθει ο Ευρωπαϊκός σχεδιασμός πιο κοντά στο λαό. Η Κύπρος, συνέχισε, μπορεί να είναι το νοτιότερο κράτος μέλος της ΕΕ και γεωγραφικά να είναι πολύ μακριά από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε όμως ότι ο κόσμος της Κύπρου νιώθει πολύ κοντά στην Ευρώπη. «Τώρα η ΕΕ θα είναι αυτή πιο κοντά του», είπε.

Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι μεγάλο μέρος της προσοχής όλων κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα εστιασθεί στα υγιή δημόσια οικονομικά, τις έξυπνες επενδύσεις και τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.

Ανέφερε ακόμη ότι η ιδέα της «Φιλοξενίας» αντανακλάται στις προτεραιότητες της Προεδρίας, μέσα από την διαφάνεια και την συμπερίληψη και συμπλήρωσε ότι έχει σημασία, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στους Ευρωπαίους, για καλύτερους καιρούς που θα έρθουν.

Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κύπρος θα εργασθούν μαζί για να δώσουν στην ΕΕ ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 χρόνια.

Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ακόμη σημαντικό να υιοθετηθεί ένα προϋπολογισμός, επικεντρωμένος στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τον ανταγωνισμό, τη συνοχή και στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης, σε μια στιγμή όπου οι δημόσιες δαπάνες σε όλη την ΕΕ βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση.

Χρειάζεται «ένας προϋπολογισμός που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών μας», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε μια ακόμη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, αυτής του ασύλου, λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για τη μετανάστευση, και επομένως είναι στην κατάλληλη θέση να αναλάβει δράση για την οικοδόμηση μια κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για το Ασυλο.

«Εσείς εδώ στην Κύπρο γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η θάλασσα και πώς διαμορφώνει τις ζωές εκείνων που ζουν κοντά της», είπε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι οι παραθαλάσσιες κοινότητες σε όλη την Ευρώπη έχουν πολλά να συνεισφέρουν στον χειρισμό των προκλήσεων που αντιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα