Στήριξη ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

12:53 28/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κόνιγκ, σημειώνοντας επίσης ότι ελπίζει από τα μέσα του χρόνου να αρχίσει εκ νέου μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

Ο κ. Κόνιγκ μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη στα γραφεία του κόμματος.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για πολλά

θέματα που αφορούν την Κύπρο, την περιοχή και τις ΗΠΑ», ανέφερε. Εμείς από την πλευρά μας, πρόσθεσε «θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «άκουσα από τον κ. Συλλούρη τις απόψεις του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά». Ήταν για μένα, είπε, «μια πολύ καλή συζήτηση». Ο κ. Κόνιγκ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι επαφές μεταξύ τους θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να τηρήσει μια πιο διαλλακτική στάση στο Κυπριακό, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια διαδικασία για επίλυση (του Κυπριακού) από τα μέσα του χρόνου και θα δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Η συνάντηση με τον Πρέσβη ήταν πάρα πολύ σημαντική για μένα διότι άκουσα πράγματα και συζητήσαμε θέματα τα οποία αφορούν την Κύπρο και την περιοχή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι «εξήγησα στον Πρέσβη τις πάγιες θέσεις του ΕΥΡΩΚΟ όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, η οποία πρέπει να εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευρωπαϊκές αρχές και να λειτουργεί στη βάση της πραγματικότητας ότι ακόμα και η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, η Κύπρος, Ε/κ και Τ/κ, είμαστε στην ΕΕ».

«Θίξαμε θέματα που αφορούν στο φυσικό αέριο και τη στάση της Τουρκίας», ανέφερε προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε και γενικότερα θέματα της περιοχής, μιας περιοχής η οποία φλέγεται από πολλά γεγονότα και τα οποία πρέπει εμείς που είμαστε κοντά να προσέξουμε πάρα πολύ». Σίγουρα, είπε, «η Αμερική μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την περιοχή, παρόλο που όλοι συμφωνούμε ότι και να γίνει στις χώρες αυτές, θα γίνει μέσα απ’ αυτές, δεν μπορούμε από έξω να επηρεάσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα