Στην Ολομέλεια αύριο τροποποιήσεις του Συντάγματος για αντιμισθία δικαστών και ευρωπαϊκό ένταλμα

19:20 10/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με συμπληρωματική ατζέντα οδηγούνται αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής δύο προτάσεις για τροποποίηση του Συντάγματος, οι οποίες στοχεύουν η μεν πρώτη να διαγράψει τις πρόνοιες στο Σύνταγμα που απαγορεύουν περιορισμούς στην αντιμισθία των δικαστών και των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και η δεύτερη να άρει τη μη αναδρομικότητα που προνοεί το άρθρο 11 του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την εκτέλεση ευρωπαϊκού

εντάλματος σύλληψης για πράξεις που έγιναν πριν από το 2004 όταν και η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ.

Τα δύο θέματα εξετάστηκαν σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών παρουσία τόσο του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου όσο και του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από τη συνεδρία ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε στις περιπτώσεις που για λόγους δημόσιου συμφέροντος δικαιολογείται, να επιτρέπεται ο περιορισμός μισθοδοσίας των δικαστών είναι αποτέλεσμα και της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις πρόσφατες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και εξετάστηκαν με την απόφασή τους για το θέμα της μισθοδοσίας των δικαστών.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση αξιολογώντας το όλο ζήτημα στα πλαίσια και του εκσυγχρονισμού των συνταγματικών διατάξεων, καθώς τα δεδομένα από την εποχή την οποία έχει συνταχθεί το Σύνταγμά έχουν διαφοροποιηθεί, τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους διαγραφής κάθε πρόνοιας στο Σύνταγμα, η οποία επιβάλλει περιορισμούς καθόσον αφορά τη δυνατότητα περιορισμού των μισθών των δικαστών, καθώς και των μελών της ΕΔΥ.

«Ταχθήκαμε υπέρ της κατάργησης αυτών των προνοιών, από τη στιγμή που δεν θεωρείται ότι η κατάργηση αυτή θα προσβάλει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, αφού κρίνεται ότι η κατάργηση αυτών των περιορισμών είναι προς όφελος της δημοκρατίας και της σωστής λειτουργίας ενός πολιτειακού συστήματος, το οποίο μπορεί να λειτουργεί μέσα από τους δημοκρατικούς αυτοπεριορισμούς του και δεν χρειάζεται τέτοιες διατάξεις που μπορεί από μόνες τους να προκαλέσουν ανατροπές, όπως αυτό που έχει γίνει και στον τόπο μας με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία από τη μια μπορεί να είναι σωστή αλλά από την άλλη δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι όταν όλος ο λαός συνδράμει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί μια μερίδα λειτουργών του κράτους να εξαιρούνται αυτής της νομοθετικής υποχρέωσης», είπε.

Υπενθύμισε δε πως μια τροποποίηση του Συντάγματος προϋποθέτει πλειοψηφία 2/3 των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 11 του Συντάγματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η Βουλή έθεσε ένα περιορισμό ότι στις περιπτώσεις που αφορούν γεγονότα που προέκυψαν πριν από την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ να μην είναι δυνατή η έκδοση Κύπριου πολίτη. Σημείωσε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε κατά καιρούς τη Βουλή ενόψει ενός νομοσχεδίου το 2012, το οποίο ωστόσο τελικά δεν προωθήθηκε προς έγκριση.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι μεταξύ εκείνων που αποσύρθηκαν από τη νέα κυβέρνηση γιατί, όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πρόκειται για μια υποχρέωση με την οποία η Κύπρος πρέπει να συμμορφωθεί με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεδομένου του ότι για το έχει συνταχθεί και σχετική έκθεση από πλευράς ΕΕ.

«Γι’ αυτό εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η τροποποίηση και η τοποθέτηση μας ήταν υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 11, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως είναι η υποχρέωσή μας αφού δεν ζητήσαμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από την εφαρμογή του κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων μας για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξέρει αν και κατά πόσο η ενδεχόμενη τροποποίηση θα επηρεάσει την υπόθεση Ντίνου Μιχαηλίδη, υποδεικνύοντας πως αυτό «είναι θέμα που αφορά το δικαστήριο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε πως η θέση τόσο της Γενικής Εισαγγελίας όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι δεν τίθεται θέμα επηρεασμού απονομής της δικαιοσύνης ούτε και θέμα στοχοποίησης του δικαστικού Σώματος από ενδεχόμενη τροποποίησης του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την αντιμισθία των δικαστών.

Εξήγησε πως αν και η συγκεκριμένη πρόταση νόμου προνοούσε μείωση στους μισθούς των δικαστών θα γινόταν εκεί και όπου υπήρχε γενική μείωση μισθών στο Δημόσιο, συμφωνήθηκε τελικά από όλους, ότι αντί να υπάρξει αυτή η πρόνοια θα υπάρξει διαγραφή των άρθρων του Συντάγματος 135.12 που αφορά στην αντιμισθία των δικαστών, 153.12, της δεύτερης πρότασης του 158.3 και μέρους του 124.4 το οποίο έχει να κάνει με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όπως πρόσθεσε, η ρύθμιση αυτή θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στην αυριανή της συνεδρία με συμπληρωματική ατζέντα με τη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι θα τοποθετηθούν επί τούτου.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε πως με συμπληρωματική ατζέντα θα τεθεί επίσης αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποίηση του Συντάγματος σε σχέση με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, οπόταν και θα υπάρξει τοποθέτηση των κομμάτων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά αυτή την τροποποίηση, ο κ. Σαμψών δήλωσε ότι Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενική Εισαγγελία συμφωνούν ότι αυτή η τροποποίηση είναι αναγκαία για να μπορέσει η Κύπρος να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση ψήφισης της τροποποίησης αίρεται η πρόνοια η μη αναδρομικότητα που υπήρχε σε ό,τι αφορά την υλοποίηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για πράξεις πριν από το 2004 όταν και η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι με δεδομένο ότι οι προτάσεις μέσω διάφορων νομοσχεδίων για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα αριθμούν γύρω στις 10 συνολικά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ πρότεινε όπως γίνει μια συνολική εξέταση και ιεράρχηση των τροποποιήσεων που θεωρεί η Κυβέρνηση και η Βουλή ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα καθώς, όπως είπε, θα ήταν λανθασμένο αυτή την ώρα να σταλεί ένα μήνυμα ότι Κυβέρνηση και Βουλή προβαίνουν σε σαρωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα δεδομένου και του πολιτικού στοιχείου που υπάρχει στην όλη υπόθεση.
Πρόσθεσε πως η εισήγηση του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου το θέμα θα συζητηθεί αύριο στη σύσκεψη των αρχηγών με τη συνεργασία της Επιτροπής Νομικών, όπου και θα υπάρξει κατάληξη για ένα συνολικό χειρισμό τόσο σε ό,τι αφορά προτάσεις που βρίσκονται ή θα βρεθούν αύριο ενώπιον της Ολομέλειας αλλά και άλλες που θα απασχολήσουν την Επιτροπή Νομικών από το Σεπτέμβρη.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την προτεινόμενη τροποποίηση του Συντάγματος έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι υφιστάμενοι χρονικοί περιορισμοί στην εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

«Για ένα ευρωπαϊκό κράτος η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου οι οποίοι υπερέχουν του εσωτερικού δικαίου είναι θέμα αξιοπιστίας. Θεωρούμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει εκτεθειμένη για ένα τέτοιο ζήτημα ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι εξωτερικές πιέσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι τεράστιες», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως είναι σαφέστατα ξεκάθαρο ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια λανθασμένη νομοθετική ρύθμιση που έγινε από τη Βουλή.

Ο Βουλευτής, τέλος, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι μετά από πρωτοβουλία του ιδίου μαζί με τους Βουλευτές της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη και του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη οδεύει στην Ολομέλεια μια σημαντική τροποποίηση του Συντάγματος για διαγραφή των περιορισμών στην αντιμισθία δικαστών και μελών της ΕΔΥ.

Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «οι δικαστές δεν μπορούν να είναι υπεράνω της κοινωνία και υπεράνω του λαού και πως όταν ολόκληρη η κοινωνία αιμορραγεί και αγωνίζεται να επιβιώσει δεν μπορούν οι δικαστές να ζουν στο δικό τους μαγικό κόσμο».

Πρόσθεσε πως αυτό τεκμηριώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής με παραδείγματα άλλων χωρών όπως ο Καναδάς, η Τσεχία και η Αυστρία.

«Γι’ αυτό και αποφασιστικά οδεύουμε αύριο προς την Ολομέλεια, πιστεύω με την απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπάρξει τροποποίηση που να επιτρέπει την περικοπή της μισθοδοσίας των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και βεβαίως να επιτρέπει σύννομα και την αποκοπή της μισθοδοσίας των μελών της ΕΔΥ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του άρθρου 11 την οποία και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, είπε ότι υπάρχει μια διχογνωμία κατά πόσο με αυτή την τροποποίηση θα καλύπτεται και η περίπτωση του Ντίνου Μιχαηλίδη, ανέφερε ωστόσο πως το πρωτεύον δεν είναι αυτό, αλλά να υπάρξει συμμόρφωση της Κύπρου με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα