Στην Ερευνητική για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας

17:33 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ερευνητική Επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε σήμερα ο πρώην Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Χριστόδουλος Κτωρίδης, για την εξέταση αγοραπωλησιών τουρκοκυπριακών περιουσιών και ειδικότερα για την περίπτωση του κτήματος Μουσταφά στη Δρομολαξιά.

Ο Χριστόδουλος Κτωρίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του, σε συνάντηση που είχε με τον Χαραλάμπο Τσουρή, προτού ο τελευταίος διοριστεί στο ΔΣ της CYTA και ενόσω ήταν ακόμα μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, κατά την οποία

ρωτήθηκε από τον κ. Τσουρή σχετικά με τη δυνατότητα έγκρισης του αιτήματος της CYTA για γραφειακή ανάπτυξη στη Δρομολαξιά και επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικής άδειας.

Ο κ. Κτωρίδης απάντησε στον κ. Τσουρή, όπως κατέθεσε στην Ερευνητική, ότι το Τμήμα Πολεοδομίας «εκ πρώτης όψεως θα τοποθετηθεί θετικά».

Ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ρωτήθηκε από την Επιτροπή γιατί προχώρησε σε κατεπείγουσα εξέταση του αιτήματος που υποβλήθηκε από την εταιρεία Wadnic και τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών, προς το Επαρχιακό Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως της Λάρνακας για προκαταρκτικές απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα ανέγερσης στο συγκεκριμένο τεμάχιο, μεταξύ άλλων, γραφείων μεγάλης έκτασης, στις 22 Δεκεμβρίου 2010, και στάληκε στις 23 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία.

Απαντώντας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δια νόμου έπρεπε να απαντήσει στο αίτημα για προκαταρκτικές απόψεις εντός ενός μηνός και παράλληλα είπε ότι υπήρχαν οδηγίες για επίσπευση μεγάλων έργων και πως ο ίδιος ενεργούσε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην κατάθεσή του εξήγησε ότι επειδή επρόκειτο για μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, απαιτείτο παρέκκλιση και τέτοια αντισταθμίσματα που θα καθιστούσαν τη γραφειακή ανάπτυξη συμβατή με τη γύρω οικιστική ανάπτυξη. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι για την παραχώρηση παρεκκλίσεων λαμβάνεται υπόψη η ευρύτερη οικονομική ωφέλεια που προκύπτει από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Κτωρίδης, εξηγώντας το σκεπτικό της θετικής τοποθέτησής του στο αίτημα για προκαταρκτικές απόψεις, έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας, πλησίον αερολιμένων και λιμανιών, γραφειακών αναπτύξεων για εξυπηρέτηση αναγκών διαφόρων επιχειρήσεων και υπηρεσιών του αερολιμένα.

Σε επανειλημμένες υποδείξεις της Προέδρου της Επιτροπής Ελεωνόρας Νικολαΐδου ότι η εταιρεία στο αίτημα για προκαταρκτικές απόψεις δεν αναφέρεται στην ανάγκη εξυπηρέτησης του αερολιμένα, ο κ. Κτωρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «γνώριζε ότι υπήρχε ανάγκη για χώρο και για δυνατότητα διευκόλυνσης γραφειακής ανάπτυξης» και ότι υπήρχαν αιτήματα οργανισμών για δημιουργία τέτοιας ζώνης κοντά στο αεροδρόμιο.

«Το αιτιολογώ με βάση τα δικά μου πληροφοριακά δεδομένα και τη δική μου επιστημονική κατάρτιση» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του. Ανέφερε ακόμα ότι το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων είχε πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση στην οποία κλήθηκαν όλοι οι αιτητές και θα μπορούσε να είχε διαψευστεί η θέση του εκεί, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Η Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Κτωρίδη, μίλησε για «παραπλάνηση» του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων και ανέφερε στον κ. Κτωρίδη ότι επιμένει σε θέσεις για τις οποίες δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση μέσα από τα έγγραφα.

Ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε ερώτηση της Επιτροπής κατά πόσον γνώριζε τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη κατά παρέκκλιση, κατά το χρόνο που εξέταζε το θέμα ο ίδιος, απάντησε αρνητικά. «Εκείνο που γνώριζα είναι ότι η διαδικασία της ιδιοκτησίας έτυχε της έγκρισης του Υπουργείου διότι ανήκε σε Τ/κ και θεώρησα ότι η θετική θέση της Κυβέρνησης ήταν ενθάρρυνση για ανάπτυξη του τεμαχίου». Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο ήταν θετικό στον καθορισμό περιοχής γραφείων στην περιοχή του αεροδρομίου, γεγονός που φάνηκε στη συνέχεια με την υιοθέτηση ζώνης γραφείων».

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε σήμερα και το ζεύγος Γιώργου και Εύας Μελέκκη, επιχειρηματίες από τη Δερύνεια. Ο Γιώργος Μελέκκης επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι ενοικίαζε στον Χαράλαμπο Λιοτατή στούντιο στα οποία διέμεναν υπάλληλοι του κ. Λιοτατή, μεταξύ των οποίων ο Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, τον οποίο, όπως είπε, δεν γνώριζε προσωπικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα