Το «σταύρωμα» κονδυλίων απειλεί να γκρεμίσει ότι έχει κτιστεί, αναφέρει το Ερευνητικό Κέντρο Κοίος

17:33 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Άμεση απειλή για την εύρυθμη λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» αποτελεί το «σταύρωμα» των ερευνητικών κονδυλίων και ιδίων εσόδων των κρατικών πανεπιστημίων που έχει αποφασίσει η Βουλή στις 11 Ιουλίου 2013, αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το Ερευνητικό Κέντρο.

Ακόμη πιο σημαντικό, σημειώνεται, είναι ότι με το σταύρωμα απειλείται και η αξιοπιστία των ερευνητικών μας κέντρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων στις υποχρεώσεις

συμβολαίων που υπεγράφησαν προκειμένου να λάβουν χορηγίες για να εκπονήσουν ερευνητικό έργο αιχμής.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το Ερευνητικό Κέντρο Κοίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 ως ερευνητική μονάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε μόλις 5 χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πέραν των 50 ερευνητικών προγραμμάτων συνολικής χρηματοδότησης 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή τη στιγμή το Ερευνητικό Κέντρο Κοίος εργοδοτεί πάνω από 70 νέους ερευνητές, οι οποίοι χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα. Αυτά τα προγράμματα είναι άκρως ανταγωνιστικά, με ποσοστά επιτυχίας πολλές φορές κάτω του 10%. Μεταξύ άλλων, το Κοίος έχει κερδίσει το ERC Advanced Grant (2 εκατ. ευρώ) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, που θεωρείται η πιο υψηλή διάκριση στον τομέα ευρωπαϊκών χορηγιών.
“Με το «σταύρωμα» της Βουλής, έχουν δυστυχώς παραλύσει οι δραστηριότητες του Ερευνητικού Κέντρου Κοίος, όπως και άλλων ερευνητικών κέντρων του Πανεπιστημίου Κύπρου, εν αναμονή γραπτών εγκρίσεων της Βουλής. Δεν μπορούν να αγοραστούν οι αναγκαίοι εξοπλισμοί και αναλώσιμα για έρευνα, δεν μπορούν να προγραμματιστούν ταξίδια για διεκπεραίωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων, και (το χειρότερο) δεν μπορούν να πληρωθούν οι νέοι ερευνητές, πολλοί εκ των οποίων έχουν δικές τους οικογένειες”, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι σε ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Κοίος και για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστείλει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την ετήσια δόση για ολόκληρη την ερευνητική ομάδα (από 4 διαφορετικές χώρες), η απόφαση της Βουλής δεν επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να προωθήσει το μέρος του ερευνητικού κονδυλίου των ερευνητικών εταίρων πριν να εγκριθεί η μεταφορά από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι για κάθε ερευνητικό πρόγραμμα υπογράφεται συμβόλαιο στο οποίο περιγράφονται με λεπτομέρεια οι ερευνητικές δραστηριότητες που προνοούνται στο έργο καθώς και οδηγίες διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων και των επιλέξιμων δαπανών. Το κάθε ερευνητικό πρόγραμμα εποπτεύεται σε επιστημονικό επίπεδο όπως και σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης από τον αντίστοιχο οργανισμό χρηματοδότησης, από ειδικούς με εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων.

Γι’ αυτό το λόγο, επισημαίνεται, η απόφαση της Βουλής να εποπτεύει και να εγκρίνει την διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων δεν εξυπηρετεί κανένα πρακτικό σκοπό.

Αναφέρεται ακόμη ότι μέσω του νέου προγράμματος HORIZON 2020 που ξεκινά το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 80 δις στην έρευνα και καινοτομία για να υποβοηθήσει την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το Κοίος αναφέρει ότι η προσέλκυση αυτών των ερευνητικών κονδυλίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα όλων των Ευρωπαϊκών κρατών. Στην περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει, η προσπάθεια αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που ευρίσκεται η χώρα μας και λόγω της υψηλής ανεργίας ανάμεσα στους νέους. Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζει, το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Βουλή είναι να μη σταθεί εμπόδιο στις υπέρ-προσπάθειες που γίνονται για προσέλκυση και διαχείριση ερευνητικών κονδυλίων και για εργοδότηση νέων ερευνητών.
“Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό η Βουλή να αποσύρει άμεσα τα σταυρώματα ερευνητικών κονδυλίων και ιδίων εσόδων, πριν φτάσουμε σε σημείο να μην υπάρχουν εξωτερικά ερευνητικά κονδύλια για να σταυρωθούν. Τέλος προσκαλούμε τους βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στο Ερευνητικό Κέντρο Κοίος για να μιλήσουν με καθηγητές και νέους ερευνητές, να γνωρίσουν στην πράξη τα θετικά της έρευνας και της καινοτομίας και να διαπιστώσουν το πόσο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε ορθά και έγκαιρα στις υποχρεώσεις των εξωτερικών ερευνητικών προγραμμάτων για να μη διακινδυνέψουμε την απώλειά τους, η οποία θα αποτελέσει πλήγμα για τον τόπο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα