Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το θέμα των ταμείων προνοίας

13:47 13/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής θα τεθεί την ερχόμενη Τρίτη εκ νέου το θέμα των ταμείων προνοίας, καθώς και η πρόταση του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου για εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

ενημερώνει τα μέλη του ταμείου ότι εξασφαλίστηκε η έκδοση προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης της απομείωσης των λογαριασμών του Ταμείου και ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δικηγόρους τους για το θέμα.

“Με σεβασμό στις νομοθεσίες και τις αρχές, πιστεύουμε ότι η ενδεχόμενη απώλεια εργασίας των μελών μας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα αναφορικά με τα χρήματα του Ταμείου Προνοίας θα σημάνει για τον υπάλληλο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας απόλυτη οικογενειακή και οικονομική καταστροφή”, αναφέρεται.

Η Επιτροπή απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που δεσμεύτηκαν δημόσια για την διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας, όπως και στον Υπουργό Οικονομικών, στην Υπουργό Εργασίας και στα πολιτικά κόμματα, “να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να υιοθετήσουν τις στοιχειώδη αρχές περί δίκαιης κατανομής των βαρών, τις οποίες καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ασπάστηκε και συνυπόγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία”.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται για μια ακόμη φορά δυσφορία για το γεγονός ότι “χωρίς να υπάρχει σχετικό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και ερήμην οποιασδήποτε αιτιολογημένης τεκμηρίωσης, εξαιρέθηκαν καταχρηστικά από το κούρεμα εις βάρος των υπολοίπων καταθετών και του Ταμείου Προνοίας μας οι καταθέσεις των κρατικών οργανισμών και εταιρειών, οι διατραπεζικές καταθέσεις, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών/συνταξιοδοτικών τους ταμείων, όπως και των ιδιωτικών και δημόσιων σχολών συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας τους”.

Σημειώνει ότι ενώ η Κύπρος συμφώνησε στην απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) για τη μόνιμη εξαίρεση των συνταξιοδοτικών ταμείων των τραπεζικών υπαλλήλων στις τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης, εντούτοις “οι αρχές της χώρας μας εξακολουθούν να επιμένουν στην αυθαίρετη συμπερίληψη του Ταμείου Προνοίας της Τράπεζας στην κατηγορία των μη προνομιούχων καταθετών, τη στιγμή που θα έπρεπε να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να συμμορφωθούν πλήρως με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις στοιχειώδεις αρχές περί δίκαιης κατανομής των βαρών”.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών έχουν προσκληθεί ο Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Έφορος Ταμείων Προνοίας και ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ.

Κλήθηκαν επίσης να παραστούν εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο Αναλογιστής Ταμείων Προνοίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΑΣ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της CYTA και της ΑΗΚ.

Για το θέμα του σχεδίου εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου κλήθηκαν να παραστούν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Ενδιάμεσου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα