Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

16:29 13/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου θα υλοποιούνται οι αποκρατικοποιήσεις, με βάση το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό σήμερα και κατατέθηκε στη Βουλή.

Η έγκριση του νομοσχεδίου θεωρείται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης και στοχεύει στην προσέλκυση εσόδων συνολικού ύψους €1,4 δις μέχρι το 2018.

Το νομοσχέδιο θέτει, μεταξύ άλλων, τρεις προϋποθέσεις για την εφαρμογή αποκρατικοποιήσεων.

Την ύπαρξη διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Διυπουργικής Επιτροπής και των εκπροσώπων των εργαζομένων σε φορείς υποκείμενους σε αποκρατικοποίηση, την τροποποίηση ή κατάργηση οποιασδήποτε άλλης νομοθεσίας, η οποία ρυθμίζει θέματα που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία, τις τοπικές ή διεθνείς υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του προσωπικού του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση και τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας για τη ρύθμιση μονοπωλίων που ένεκα της φύσης των δραστηριοτήτων του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση, δυνατό να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλες οι εισπράξεις από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης θα κατατίθενται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και αυτές θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, εντός ή εκτός της Δημοκρατίας ή από άλλα κρατικά ταμεία εκτός της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τις μεθόδους αποκρατικοποίησης σημειώνεται πως η αποκρατικοποίηση “μπορεί να πραγματοποιείται με οποιαδήποτε από τις μεθόδους που είναι αποδεκτές στις συνήθεις εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων της πώλησης και μεταβίβασης, ή μίσθωσης, ή παραχώρησης δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης ή εκμετάλλευσης κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας, όλου ή μέρους αυτής”.
Με βάση το νομοσχέδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο “δύναται να καθορίζει τα περιουσιακά στοιχεία της Δημοκρατίας, τους φορείς υποκείμενους σε αποκρατικοποίηση και να ορίζει την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησής τους και τις διαδικασίες και μεθόδους αποκρατικοποίησης”, ενώ “σε εξαιρετικές περιπτώσεις” το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να καθορίζει “για φορείς που υπόκεινται σε αποκρατικοποίηση ορισμένες διαδικασίες αποκρατικοποίησης δεν θα αναλαμβάνονται και δεν θα εκτελούνται από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο, αλλά θα αναλαμβάνονται και θα εκτελούνται από το αρμόδιο Υπουργείο” και να εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Διυπουργική Επιτροπή

Το Υπουργικό Συμβούλιο ορίζει “διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, αποτελούμενη από τέσσερις τουλάχιστον Υπουργούς”, η οποία θα έχει την εποπτεία και θα παρέχει καθοδήγηση στον Έφορο και την Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, θα μελετά, θα εγκρίνει ή θα διαφοροποιεί τις εισηγήσεις του Εφόρου, θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα αποκρατικοποίησης, ενώ θα επιλαμβάνεται της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για αποκρατικοποιήσεις. Τόσο ο Έφορος όσο και η Μονάδα θα διοριστούν για περίοδο τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, “θα είναι πρόσωπο υψηλού επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου”, ο οποίος θα προΐσταται της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα απαρτίζεται από “όχι περισσότερους από τέσσερις δημόσιους υπαλλήλους”, οι οποίοι αποσπώνται στη Μονάδα.

Η Μονάδα, η οποία θα ενισχύεται από έξι εμπειρογνώμονες και θα στεγάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών, θα ενεργεί ως συμβουλευτικό και συντονιστικό όργανο υπό τις οδηγίες του Εφόρου και με βάση τις οδηγίες της Διυπουργικής Επιτροπής ή/και του Υπουργικού Συμβουλίου.
Θα μεριμνά επίσης για τη γενική ενημέρωση του κοινού, θα ετοιμάζει τα έγγραφα διαγωνισμού και θα αξιολογεί τις υποβληθείσες προτάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που κηρυχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση θα εγκαθιστά Τεχνική Υπηρεσιακή Επιτροπή που θα συνεργάζεται με τον Έφορο.

Σημαντιικό κονδύλι για υλοποίηση των αποκρατικοποιήσων

Σύμφωνα με το Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης Αντίκτυπου, σε όλες τις προτεινόμενες νομοθεσίες, “λόγω της εξειδικευμένης φύσεως του θέματος, θα απαιτηθεί ένα σημαντικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό για στελέχωση της Μονάδας, αλλά και για την πρόσληψη ειδικών συμβούλων για κάθε φορέα προς αποκρατικοποίηση”.

Σημειώνει, τέλος, ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την καινοτομία, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα