Απεργιακό μπλακ-άουτ αύριο Παρασκευή στην Κύπρο!( Upd)

15:59 13/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 20:28 :Δεν αποκλείεται ολική σβέση της Κύπρου από την απεργία της ΑΗΚ

Λόγω των απεργιακών μέτρων των συντεχνιών της ΑΗΚ, σε περίπτωση απώλειας μιας μονάδας παραγωγής, η πλήρης κατάρρευση της ευστάθειας του συστήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ολική σβέση της Κύπρου,

αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς.

Ο Διαχειριστής σημειώνει ότι ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων “δεν θα υπάρξει επάρκεια παραγωγής και θα πρέπει να γίνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού σε καταναλωτές σε παγκύπρια βάση”.

“Ενόψει της κατάστασης που δημιουργείται δεν διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Είδηση 15:37

Δωδεκάωρη απεργία μεταξύ 07.00 και 19.00, αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και διακοπές ρεύματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, ανέφερε ότι με ευαισθησία προς το κοινό οι συντεχνίες αποφάσισαν δωδεκάωρη αντί για εικοσιτετράωρη απεργία, ενώ αριθμός προσωπικού θα παραμείνει στις θέσεις του.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε – και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο λαός – ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ροή του ηλεκτρικού σε όλη τη διάρκεια των μέτρων». Πολύ πιθανόν, είπε, «να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς τι διευθετήσεις κάνει η ΑΗΚ για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι από την ανακοίνωση των συντεχνιών «φαίνεται ότι κάποιες διακοπές θα υπάρξουν».

Είπε ακόμη ότι η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφορών εργάζεται για το θέμα και ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αργότερα.

Ο κ. Πανόρκος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πάρθηκε αφού πληροφορήθηκαν ότι «σήμερα έχει περάσει το περιβόητο νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο νομοσχέδιο υιοθετεί το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων και στην ουσία κατακερματίζει την ΑΗΚ, τη διαλύει».

Προβλέπεται, πρόσθεσε, «να γίνουν τέσσερις εταιρείες ιδιωτικού δικαίου που για μας γίνεται για να γίνει εύκολο ξεπούλημα». Σημείωσε ότι «υπάρχουν τοποθετήσεις κομμάτων, οι οποίες δηλώνουν ευθαρσώς ότι σ’ αυτή την περίοδο είναι πολύ νωρίς – πέραν του ό,τι εμείς ως συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις – για να προωθηθεί αυτό το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων καθότι βρισκόμαστε σε ύφεση και άρα θα υπάρξει στην ουσία καταναγκαστική πώληση των οργανισμών με σοβαρές απώλειες εισοδημάτων από το κράτος».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση των συντεχνιών ότι «την επαύριο της οποιαδήποτε ιδιωτικοποίησης ο ηλεκτρισμός θα ανέβει κατακόρυφα και έτσι λυπούμαστε, αισθανόμαστε πικραμένοι γιατί δεν εισακουστήκαμε». Ανέφερε ότι «δεν κληθήκαμε σε κανένα διάλογο από την εκτελεστική εξουσία». Έχουν, πρόσθεσε, «ετοιμάσει και το πλάνο τους και το νομοσχέδιο από μόνοι τους».

«Με αυτά τα δεδομένα, η πικρία και η αγανάκτηση του προσωπικού της ΑΗΚ θεωρείται δεδομένη και έτσι έχουμε αποφασίσει ότι αύριο κλιμακώνουμε τα μέτρα όπως είχαμε προειδοποιήσει», ανέφερε. Όμως, πρόσθεσε, «με ευαισθησία προς το κοινό περιορίζουμε τη στάση εργασίας μας από τις 0700 το πρωί μέχρι τις 0700 το βράδυ».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής απεργίας «θα εργαστεί όλο το προσωπικό, το οποίο χρειάζεται να επιληφθεί βλαβών, στην παραγωγή όμως της ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχουμε παραγωγή στα όρια, τα οποία απαιτεί σήμερα ο τόπος και ας ελπίσουμε ότι και με τη συνολική παραγωγή των ΑΠΕ ότι θα περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του κοινού».

Μέλημα μας είναι να περάσει όσο το δυνατό την απεργία πιο ανώδυνα ο κόσμος, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε».

Ο κ. Πανόρκος ανέφερε ακόμη ότι η απεργιακή επιτροπή θα βρίσκεται στην ΑΗΚ για να επιληφθεί οποιουδήποτε προβλήματος.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, είπε ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε -και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο λαός- ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ροή του ηλεκτρικού σε όλη τη διάρκεια των μέτρων». Πολύ πιθανόν, πρόσθεσε, «να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος».

Στην επιστολή των συντεχνιών προς τη διεύθυνση της ΑΗΚ με την οποία ανακοινώνεται η δωδεκάωρη απεργία αναφέρεται ότι από τη στάση θα εξαιρεθούν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές ή Αναπληρωτές τους, οι Διευθυντές Σταθμών και Περιφερειών ή Αναπληρωτές τους, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, ο Διευθυντής Λειτουργίας και Προσωπικού ΔΣΜΚ, το προσωπικό βάρδιας των ηλεκτροπαραγωγών σταθμών, το προσωπικό που επιλαμβάνεται των βλαβών, το προσωπικό που εργάζεται στα κέντρα αναφοράς βλαβών, όλο το προσωπικό του ΔΣΜΚ, οι επί καθήκοντι λειτουργοί ελέγχου συστήματος στις περιφέρειες, το προσωπικό υπεύθυνο για παραλαβή καυσίμων, οι θυρωροί, οι φρουροί, οι γραμματείς του Προέδρου του ΔΣ και του ΓΔ καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Ενημερώνεται η διεύθυνση της ΑΗΚ ότι «κατά τη διάρκεια των απεργιακών μέτρων θα υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία των δύο ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας και δύο ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού», αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα