Στη Φραγκφούρτη και στις αποφάσεις της ΕΚΤ στραμμένα τα βλέμματα

09:52 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη Φραγκφούρτη και στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες θα ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κινήσεις, είτε σε σχέση με τα επιτόκια, είτε σε σχέση με χρηματοδοτικές κινήσεις. Καθώς το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό 0,75%, ενώ υπάρχει διαθέσιμο το πρόγραμμα των Άμεσων

Νομισματικών Συναλλαγών (OMT), οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο κ. Ντράγκι θεωρεί ότι η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι μπορεί και τώρα εναπόκειται στις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών να επιλύσουν την κρίση χρέους.

Ωστόσο, εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την τριετή κρίση χρέους, όπως η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, φτάνοντας το 1,371 την περασμένη Παρασκευή, δημιουργώντας ανησυχίες για την ανάκαμψη, με τη Γαλλία να κτυπά τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις αρνητικές επιδράσεις της αύξησης του ευρώ κυρίως στις εξαγωγές που θεωρούνται σημείο κλειδί της ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη ότι ένα ενιαίο νόμισμα πρέπει αν έχει πολιτική ισοτιμίας, διαφορετικά θα δει τη νομισματική ισοτιμία να της επιβάλλεται από τις αγορές, κάτι που δεν θα συνάδει με την πραγματική της ανταγωνιστική θέση. Αντίθετα το Βερολίνο δεν φαίνεται να ανησυχεί.

“Η γερμανική Κυβέρνηση εκτιμά ότι το ευρώ σε ιστορικά δεδομένα δεν είναι υπερτιμημένο”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η τελευταία άνοδος του ευρώ πέραν του 1,35 δολαρίου “δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην επιστροφή της ευρωζώνης (στην ανάκαμψη)”.

Οικονομολόγοι που παρακολουθούν τα της ΕΚΤ θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σημερινή συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των αποφάσεων του ΔΣ της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι θα είναι πολύ επιφυλακτικός στο σχολιασμό των νομισματικών κινήσεων και θα περιοριστεί να αναφέρει ότι η συναλλαγματική διακύμανση είναι μόνο ένας δείκτης μεταξύ πολλών που η ΕΚΤ παρακολουθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα