Σπάνια κοινή κατάθεση των επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

19:28 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπερασπιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας δήλωσαν οι επικεφαλής των τριών υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών και ασφαλείας της Βρετανίας, σε μια σπάνια ταυτόχρονη εμφάνισή τους ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Καταθέσεις για τις πρακτικές των οργανισμών τους έδωσαν οι επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας MI5, Άντριου Πάρκερ, της υπηρεσίας πληροφοριών MI6, σερ Τζον Σόουερς και της υπηρεσίας επικοινωνιών GCHQ, που έχει εμπλακεί στις πρόσφατες υποθέσεις παρακολουθήσεων με την αντίστοιχη

αμερικανική NSA, σερ Ίαν Λόμπαν.

Η κατάθεση των τριών ανδρών ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας της Βουλής, τα μέλη της οποίας ορίζονται κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού, έγινε σε τηλεοπτική μετάδοση με καθυστέρηση δύο λεπτών. Οι τρεις αξιωματούχοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ποιος θεωρούν ότι είναι ο ρόλος των υπηρεσιών τους στη μεταψυχροπολεμική περίοδο και κατά πόσο αξίζουν τα 2 δισεκατομμύρια στερλίνες που λαμβάνουν ετησίως από το κράτος.

Ο κ. Πάρκερ της MI5 είπε ότι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005 έχουν εξαρθρωθεί 34 τρομοκρατικές συνωμοσίες. Ο αρχηγός της MI6 κλήθηκε να εξηγήσει γιατί δεν είχε προβλεφθεί η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η αραβική άνοιξη. Απάντησε ότι δεν είναι αυτή η δουλειά της υπηρεσίας του, αλλά η συγκέντρωση μυστικών πληροφοριών που οι άλλες χώρες δεν θέλουν να αποκαλυφθούν. Είπε μάλιστα πως οι πράκτορές του ενεργούν ομαδικά και όχι μεμονωμένα σαν τον Τζέιμς Μποντ.

Αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι οι υπηρεσίες τους δεν είχαν τους πόρους ή κατάλληλη την εκπαίδευση να προσαρμοστούν άμεσα στην κλίμακα της τρομοκρατικής απειλής μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Ο επικεφαλής της GCHQ ανέφερε πως η υπηρεσία του δεν παραβιάζει το νόμο, όπως έχει καταγγελθεί στην περίπτωση της παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών.

Ο σερ Τζον Σόουερς της ΜΙ6, εξάλλου, σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν μέσω της εφημερίδας Guardian για τις παρακολουθήσ

Keywords
Τυχαία Θέματα