Σε καλό δρόμο το μνημόνιο, εύσημα στις αρχές για την υλοποίηση του

18:56 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του μνημονίου, δήλωσαν το απόγευμα υψηλόβαθμες πηγές της Επιτροπής, τονίζοντας την ανάγκη οι κυπριακές αρχές να διατηρήσουν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή του μνημονίου, ιδιαίτερα ενόψει της επόμενης χρονιάς που προμηνύεται δύσκολη.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ίδιες πηγές εκφράζουν ευαρέσκεια για την καλή πρόοδο που σημειώνεται σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά

και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ έδωσαν εύσημα ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση για την προσήλωσή της και τη δουλειά που έκανε ειδικότερα στον τομέα της συγκράτησης των δημοσίων εξόδων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον διαρθρωτικό σκέλος του μνημονίου και ιδιαίτερα για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις καθυστερήσεις στην κατάθεση στη Βουλή τροποποιητικών νόμων για την μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας για τις υπηρεσίες στο εθνικό δίκαιο, κάτι που, όπως είπαν, παρουσιάζεται και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν την καθυστέρηση στην παρακολούθηση του δανεισμού των ιδιωτικών εταιρειών και νοικοκυριών.

“Το συμπέρασμα είναι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο”, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος έχουν τηρηθεί με σημαντική άνεση κυρίως λόγω της συνετής εκτέλεσης του μνημονίου, ενώ επεσήμαναν τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας σε σύγκριση με τις αρχές προβλέψεις.

Επιβεβαίωσαν, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών νωρίτερα, ότι η ύφεση το 2013 θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις και βαθύτερη το 2014, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια αντανάκλαση των πραγματικών συνθηκών στην οικονομία.

“Το 2014 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως σημαντικό η Κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος.

Πάντως, με επιφύλαξη για το τι θα επιφέρει το μέλλον, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος, καθώς η Κυβέρνηση έχει καλό έλεγχο του προγράμματος και αρχίζει το 2014 “από μια καλή θέση εκκίνησης” λόγω των καλύτερων μακροοικονομικών επιδόσεων το τρέχον έτος.

Δέσμευση οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν δέσμευση των κυπριακών αρχών. Αναγνώριζαν ότι διατυπώνονται πολλές ανησυχίες για το θέμα, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει ένα νόμιμο δημόσιο συμφέρον το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί.

Σημείωσαν ωστόσο ότι ο πλήρης έλεγχος των οργανισμών αυτών από το κράτος δεν είναι ο μόνος τρόπος ή ίσως να μην είναι ο σωστός τρόπος για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Πρόσθεσαν δε ότι η ουσία δεν είναι η εξεύρεση του €1,4 δις αλλά η υλοποίηση θεσμικών αλλαγών.

Απεκάλυψαν δε ότι η παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο για τη ετοιμασία του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων δόθηκε διότι τα υπόλοιπα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν εμπρόθεσμα.

Προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα

Ερωτηθείς για την κύρια πηγή ανησυχίας τους, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι πρώτιστο μέλημα είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα NPLs ανέρχονταν στο 30% μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Πάντως και για αυτό το θέμα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θεωρούν ότι υπάρχει το μαξιλάρι του 1 δις, που είχε δεσμευτεί στο πρόγραμμα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, ενώ σημείωναν ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να απορροφήσει περαιτέρω ζημιές, αφού ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών και του κουρέματος έγινε στη βάση μελετών (Pimco και KPMG) που χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα συντηρητικά σενάρια.

Στο τραπέζι οι εκποιήσεις – Μέσα του 2016 οι πρώτες εκποιήσεις οικιών

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι εκποιήσεις παραμένουν στο τραπέζι, ως μια μορφή πίεσης στους καταναλωτές που είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα δάνειά τους να το πράττουν.

Επεσήμαναν ότι πρέπει να εξευρεθεί το σωστό ισοζύγιο μεταξύ της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και της ύπαρξης κινήτρων προς τις τράπεζες προκειμένου να είναι βοηθητικές στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ανακοίνωσαν δε ότι σε λίγες ημέρες θα έλθει στην Κύπρο ομάδα υπό το ΔΝΤ, με τη συμμετοχή της Κομισιόν και της ΕΚΤ, προκειμένου να παρέχουν τεχνογνωσία στις κυπριακές αρχές για την νομοθεσία για τις εκποιήσεις.

Επεσήμαναν, εξάλλου, ότι και στο μνημόνιο υπάρχει διαχωρισμός της πρώτης κατοικίας από το θέμα των εκποιήσεων, τονίζοντας ότι οι πρώτες εκποιήσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα του 2016, για να επισημάνουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα ήταν ούτε καλό για μια τράπεζα να προχωρήσει σε εκποιήσεις.

“Στόχος δεν είναι να πετάξουμε ανθρώπους στον δρόμο”, ανέφεραν χαρακτηριστικά, αφήνοντας να νοηθεί ότι το θέμα των εκποιήσεων είναι να υπάρχει πίεση στους πελάτες που μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους να το πράξουν.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ίδιες πηγές σημείωσαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε ιδιαίτερα την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας από τον ιδιωτικό τομέα, την οποία χαρακτήρισαν ως σημάδι ότι υπάρχει επενδυτική εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Για την Τράπεζα Κύπρου, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης αντιμετωπίζει όλα τα σωστά ζητήματα, ενώ απεκάλυψαν ότι απεκόμισαν “καλή εντύπωση” από τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συγκροτήματος.

Δεν διαχωρίζεται η Τράπεζα Κύπρου

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα χωριστεί σε εμπορική τράπεζα και τράπεζα ακινήτων, αλλά θα δημιουργηθεί ξεχωριστή εσωτερική μονάδα, που θα χειριστεί τα προβληματικά δάνεια.

Αναγνώρισαν τέλος ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων δανείων, ιδιαίτερα των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, τονίζοντας όμως ότι σε περίπτωση που εταιρείες δεν είναι βιώσιμες τότε η τράπεζα θα αναλαμβάνει τον έλεγχο των περιουσιών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα