Σόιμπλε: Το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα είναι σαφώς μικρότερο

14:33 23/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα είναι σαφώς μικρότερο από τα προηγούμενα δύο, δηλώνει σε συνέντευξή του στην οικονομική γερμανική εφημερίδα “Χάντελσμπλατ” o Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ένα μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Σόιμπλε

ομιλεί και πάλιν για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης της Ελλάδας μετά την εκπνοή του δεύτερου πακέτου βοήθειας το 2014.

“Δώσαμε την προοπτική για περαιτέρω οικονομική βοήθεια”, αναφέρει στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ ο κ. Σόιμπλε, “υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και με την προσδοκία ότι θα έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρότερα ποσά από ό,τι μέχρι τώρα, μιας και στην Ελλάδα θα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του τρίτου πακέτου βοήθειας, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είπε: “Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμούς ή μέτρα. Ευρισκόμεθα στη μέση του δεύτερου προγράμματος και τις αποφάσεις για το μέλλον θα τις λάβουμε την ερχόμενη χρονιά”.

Ερωτηθείς από πού θα προέλθουν τα χρήματα για το τρίτο πακέτο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: “Δεν έχουν ληφθεί ακόμα σχετικές αποφάσεις. Έχουμε ωστόσο τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό οικονομικής στήριξης, ο οποίος έχει πολλές δυνατότητες”.

Ο Υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε τις κατηγορίες που τον θέλουν να αποσιωπά τους κινδύνους της στρατηγικής στήριξης του ευρώ πριν τις γερμανικές εκλογές, λέγοντας ότι “η γερμανική Κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ ότι η σωτηρία του ευρώ θα ήταν δωρεάν. Μέχρι σήμερα”, πρόσθεσε, “η Γερμανία έχει αναλάβει μόνο τους κινδύνους του εγγυητή”.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών από ελληνικής πλευράς. Σε ερώτηση αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα λεγόμενά του, ο Υπουργός είπε: “Αν θέλετε κάτι τέτοιο, ναι”.

“Απλώς υπενθύμισα”, είπε ο κ. Σόιμπλε, “ότι στα μέσα του 2014 καλούμαστε να λάβουμε μίαν απόφαση, η οποία σχετίζεται με την εκπνοή του δεύτερου πακέτου στήριξης και όχι με τις γερμανικές εκλογές”.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διότι, κατά την άποψή του, όπως είπε, κάτι τέτοιο “θα καλλιεργούσε κλίμα ανησυχίας και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης”.

Με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την πρωθυπουργία της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ, κατηγορεί και πάλιν την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νόιε Φεστφέλισε”, δηλώνοντας πως ο κ. Σόιμπλε “δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους”.

Προφανώς, συνέχισε ο κ. Στάινμπρουκ, “ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε κατά λάθος αυτό που πολλοί υποψιάζονται, ότι δηλαδή η Γερμανία θα αναγκασθεί να πληρώσει”.

Ο κ. Στάινμπρουκ υποστήριξε μάλιστα ότι στόχος της Καγκελάριου είναι να θέσει το ζήτημα στήριξης της Ελλάδας στην πολιτική ατζέντα μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Σκληρή κριτική ασκεί και ο Πρόεδρος του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, στις δηλώσεις Σόιμπλε για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νόιε Οσναμπριούκερ Τσάιτουνγκ”, λέει πως “ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ομολογεί για λογαριασμό της Άνγκελα Μέρκελ ότι η λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξελίσσεται για το Γερμανό φορολογούμενο σε βαρέλι χωρίς πάτο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα