Σόιμπλε: Εντός της εντολής της ΕΚΤ το πρόγραμμα ΟΜΤ

14:52 11/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της σε ό,τι αφορά την απόφαση για αγορά ομολόγων σε έκτακτες περιπτώσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στην Καρλσρούη, όπου σήμερα αρχίζει η διαδικασία εξέτασης προσφυγών εναντίον της συνταγματικότητας του εν λόγω

προγράμματος της ΕΚΤ (ΟΜΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

“Εμείς, η κυβέρνηση, δεν έχουμε αμφιβολία ότι η ΕΚΤ ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της σε αυτή την απόφαση”, είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι το ΟΜΤ δημιουργεί κίνδυνο μεταφοράς χρέους.

Εκτός από τον κ. Σόιμπλε, ενώπιον του Δικαστηρίου αναμένεται να καταθέσουν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει εκφράσει κατ` επανάληψη την αντίθεσή του στο πρόγραμμα, αλλά και το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος το στηρίζει.

Η προσφυγή έχει κατατεθεί από 35.000 Γερμανούς, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και νομικοί.

Το Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν η απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά συνιστά απευθείας χρηματοδότηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν η απόφαση, η οποία δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι θετική, θα μπορούσε να σημαίνει περιορισμό της γερμανικής συμμετοχής στο ΟΜΤ ή ακόμη και την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα