Σιζόπουλος: Η ΚΤΚ επιβεβαιώνει τις ευθύνες των Διοικήσεων Κύπρου και Λαϊκής

11:43 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το πρόσφατο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) επιβεβαιώνει τις ευθύνες των Διοικήσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής σε σχέση με την έκδοση και πώληση τραπεζικών αξιόγραφων, ανέφερε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο

κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι τράπεζες εφάρμοσαν διαδικασίες και πρακτικές προώθησης της διάθεσης των αξιόγραφων που δεν ικανοποιούσαν τις πρόνοιες του νόμου και της οδηγίας της ΚΤΚ και σύμφωνα με το πόρισμα, στους πελάτες τονίζονταν τα πλεονεκτήματα και παραλείπονταν οι κίνδυνοι.

Είπε ακόμα ότι την προώθηση της διάθεσης των αξιόγραφων στις πλείστες των περιπτώσεων ανέλαβαν πρόσωπα μη πιστοποιημένα για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και πως πρωταρχικός στόχος δεν ήταν η προστασία του πολίτη/καταθέτη, αλλά η διάθεση του προϊόντος και γι’ αυτό παραχωρείτο στα υποκαταστήματα bonus.

«Αναμένουμε ότι η ΚΤΚ θα υποδείξει κατά τρόπο σαφή και τα διευθυντικά στελέχη των δύο τραπεζών τα οποία είχαν την ευθύνη σχεδιασμού και προώθησης του συγκεκριμένου προγράμματος διάθεσης των αξιόγραφων», είπε. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ αναμένει από την Πολιτεία να προχωρήσει σε κυρώσεις και από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα, στη βάση της πρότασης που έχει δημοσιοποιήσει το Κίνημα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τους κατόχους αξιόγραφων, σε περίπτωση κατά την οποία δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μελετήσουν σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για «συστηματική τακτική» της Κυβέρνησης που «απαξιώνει» την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και τον ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για μείζονος σημασίας ζητήματα.

Σε διαγραφή χρέους ύψους 6.5εκ. ευρώ εταιρείας συνδεδεμένης με πολιτικό κόμμα, το Σεπτέμβριο του 2008, πέραν της διαγραφής από την Τράπεζα Κύπρου των 3εκ. ευρώ του δανείου της ΠΕΟ, αναφέρθηκε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση όλων των περιπτώσεων διαγραφής χρεών ανεξάρτητα από ποσό που αφορά κόμματα, οργανώσεις ή εταιρείες συνδεδεμένες με αυτά, καθώς και διερεύνηση πιθανής διαγραφής χρεών σε πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα