Σήμερα η συνεδρίαση του ΣΑ για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

09:41 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σήμερα στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) αναμένεται τελικά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, με την οποία θα ανανεωθεί για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013. Λίγο νωρίτερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, θα συναντηθεί με τον Κολομβιανό Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να δώσει τη συναίνεση της κυπριακής Κυβέρνησης, στην παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

στην Κύπρο.
Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από εννιά συνολικά μέλη του ΣΑ, τα οποία ζήτησαν την αφαίρεση της επίμαχης φράσης που μιλά για «αναθεώρηση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η βρετανική αντιπροσωπεία παρέμεινε αμετακίνητη, φτάνοντας μέχρι του σημείου να απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι αν και η επίμαχη αναφορά δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για τη μελλοντική παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η βρετανική εμμονή μάλλον αποτελεί επίδειξη δύναμης από μέρους του Λονδίνου και προειδοποίηση για τη μελλοντική στάση.
Η σχετική παράγραφος του ψηφίσματος διαμορφώθηκε τελικά ως εξής: «Υπογραμμίζοντας την ανάγκη το Συμβούλιο να ακολουθήσει μια αυστηρή, στρατηγική προσέγγιση στην ανάπτυξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων
Καλωσορίζοντας την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό στενή επιθεώρηση, για την εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, προσβλέπει σε μια αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν κριθεί σκόπιμο, και σημειώνοντας τη σημασία του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων, όπως ενδείκνυνται για περαιτέρω προσαρμογές της εντολής της UNFICYP, των επιπέδων δυνάμεων και άλλων πόρων και την έννοια των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των μερών».

Η Τουρκία προσπάθησε με την ενθάρρυνση των Βρετανών να προβάλει ανεπιτυχώς κάποια σημεία που θα επέρριπταν ευθύνες για την μη επίτευξη προόδου στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αντίθετα, στην επίμαχη αναφορά της αναθεώρησης της δύναμης, η Τουρκία είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη θέση των Ελληνοκυπρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και αυτό που πραγματικά επιθυμούσε η Βρετανία είναι η χρησιμοποίηση της παρουσίας της δύναμης ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η σχετική αναφορά του ψηφίσματος – που σχετίζεται με τη γενικότερη στάση του ΣΑ έναντι των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού, δεν υπονοεί κάτι τέτοιο.
Πέραν αυτής της συγκεκριμένης αναφοράς και της έντασης που προκάλεσε, το ψήφισμα χαρακτηρίζεται ως θετικό, ενώ επισημαίνεται η επανάληψη της πρόσκλησης προς τις τ/κ και τουρκικές δυνάμεις για αποκατάσταση του στρατιωτικού στάτους κβο στα Στροβίλια. Επίσης, επαναβεβαιώνει τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματά του και ειδικά το 1251/99.

Αναλυτικότερα, στο διατακτικό μέρος αναφέρει τα εξής:
1. Αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις πλήρεις διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνει ότι αυτή δεν υπήρξε επαρκής και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε

Keywords
Τυχαία Θέματα