Σήμερα γνωστοποιούνται, οι εταιρίες που επέδειξαν ενδιαφέρον για αξιοποίηση της ΑΟΖ της Κύπρου

08:32 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γνωστοποιούνται, σήμερα, από το υπουργείο Εμπορίου, οι επίσημες αιτήσεις για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, για δώδεκα τεμάχια, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις δύο το μεσημέρι και, αμέσως μετά, στις δύο και τριάντα, ενώπιον των μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, θα ανακοινώσει τον αριθμό και τα ονόματα των εταιριών, που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα των τεμαχίων.

Η

πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 11 Φεβρουαρίου και περισσότερες από 70 εταιρείες αγόρασαν τα δεδομένα, από τις γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες αποτυπώνουν σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες παραστάσεις την κατάσταση στον βυθό των κυπριακών θαλασσών.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν, στη συνέχεια, από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα παραπέμψει τα αποτελέσματα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, έχει δηλώσει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, και από μεγάλες εταιρίας, και ότι η όλη διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γράφουν, σήμερα, ότι η ισραηλινή εταιρία Ντέλεκ και η αμερικανική Νόπολ Ενερτζι που εκμεταλλεύονται από κοινού τα κοιτάσματα στο τεμάχιο Δώδεκα έχουν καταθέσει ξεχωριστές προτάσεις για άδειες στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής Αόζ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ντέλεκ θα συνεργαστεί με τον γαλλικό κολοσσό Τοτάλ, που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει μεγάλη πείρα στην κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου. Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ντέλεκ συνέστησε στους ισραηλινούς δημοσιογράφους υπομονή μέχρι σήμερα το μεσημέρι για τη δημοσιοποίηση των προτάσεων.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι προτάσεις έχουν υποβάλει και άλλες ισραηλινές εταιρίες μεταξύ των οποίων και κοινοπραξία ισραηλινών και αμερικανικών εταιριών.

Η ιστοσελίδα Γκλόουμπς του Ισραήλ επιμένει ότι οι ισραηλινές εταιρίες έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, αφού μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, ακόμα και από την Ρωσία και την Κίνα, δεν υπέβαλαν προτάσεις, είτε για να αποφύγουν σύγκρουση με την Τουρκία είτε για οικονομικούς λόγους.

Προσφορά για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων έχει ήδη ανακοινώσει ότι υπέβαλε και η κυπριακή εταιρία Πετρολίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα