Σημαντικό λάθος θεωρεί ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας την επαναφορά θεμάτων που αφορούν τη βάση λύσης του Κυπριακού

20:26 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικό λάθος θεωρεί ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όπως ο ίδιος δήλωσε απόψε, τη διαγραφή των συγκλίσεων και την επαναφορά και επανασυζήτηση θεμάτων που αφορούν τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

“Η εξέλιξη αυτή”, είπε ο κ. Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Οζκέρ Οζγκιούρ, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας,
“αποτελεί πισωγύρισμα, απώλεια χρόνου και είναι ζημιογόνα στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και επανένωσης της πατρίδας μας”.

“Θέλω να τονίσω και απόψε”, πρόσθεσε, “ότι η επαναφορά

του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης, είτε από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, είτε από την τουρκοκυπριακή, ήταν και παραμένει σοβαρότατο λάθος, το οποίο και ζημιώνει την υπόθεσή μας”.

“Στόχος μας”, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος, “πρέπει να συνεχίσει να είναι η απαλλαγή από την κατοχή και όλες τις ξένες εξαρτήσεις και η επανένωση της Κύπρου μας, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, λύση η οποία περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και για την οποία καταλήξαμε σε σημαντικές συγκλίσεις στη διάρκεια του 2008 – 2010″, οπόταν “καθορίσαμε τη βάση λύσης του Κυπριακού, που υιοθετήθηκε από Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”.

Αναλογιζόμενος στιγμές που πέρασε μαζί με τον Οζκέρ Οζγκιούρ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, σε διαλείμματα μιας συνάντησης, τους δόθηκε η ευκαιρία και για διμερείς επαφές.

“Με τον Οζκέρ”, είπε, “ανταλλάξαμε απόψεις σε βάθος πάνω σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού, αλλά και της κοινής φιλοσοφικής μας αντίληψης, σε ζητήματα δηλαδή της ιδεολογίας μας”.

“Δεν θα πω ότι συμφωνήσαμε αμέσως για το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης, για παράδειγμα, για το οποίο συνεχίσαμε τις συζητήσεις και εδώ στην Κύπρο, μέχρι που καταλήξαμε ότι το Δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τη δική μας κοσμοθεωρία”, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “έχουν οι λαοί και όχι οι κοινότητες χωριστά”.

“Καταλήξαμε”, συνέχισε, “στο κοινό συμπέρασμα ότι το δικαίωμα Αυτοδιάθεσης ο κυπριακός λαός στο σύνολό του το άσκησε το 1960 με την απόκτηση της Ανεξαρτησίας, με τη δημιουργία του κοινού κράτους, του συνεταιρικού κράτους”.

“Έρχονται στη μνήμη μου”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “εκδηλώσεις χιλιάδων αγωνιστών της επανένωσης, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις οποίες ο Οζκέρ, το ΡΤΚ και το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η DEV-IS και άλλες προοδευτικές οργανώσεις των δασκάλων και των καθηγητών διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο”.

“Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον Ιούλιο του 2005, το ΑΚΕΛ, σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του Οζκέρ Οζγκιούρ στην Κύπρο, στον απλό άνθρωπο και ειδικότερα στην Αριστερά”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “τον τίμησε με το παράσημο των 80χρόνων του Κόμματος”.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, “ο Οζκέρ Οζγκιούρ, με την πολυκύμαντη δράση του, με την ευαισθησία του, την ανθρωπιά του, την αγάπη του στον άνθρωπο, κατέκτησε τον τιμητικό τίτλο για έναν Τουρκοκύπριο, του χότζα, που εκφράζει τον σεβασμό της κοινωνίας σε αυτόν που η κοινωνία αποκαλεί χότζα”.

“Αυτόν τον άνθρωπο τιμούμε απόψε και θέλω να τονίσω”, πρόσθεσε, “ότι το όνομα του θα γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις χρυσές δέλτους της ιστορίας της κοινής μας πατρίδας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα