Σημαντική η αναφορά στην Κύπρο, δηλώνει ο ΠτΔ

17:50 28/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Εξαιρετικής σημασίας» χαρακτήρισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανεργίας των νέων, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε στο περιθώριο της Συνόδου σειρά συναντήσεων με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παράγραφο 18 των Συμπερασμάτων, η οποία επικεντρώνεται στην κυπριακή οικονομική κρίση χαρακτηρίζοντας

πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάλεσε το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, να βρουν τρόπους ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση, έτσι ώστε να υπάρχει μην υπάρχει διάκριση μεταξύ Κύπρου και των υπολοίπων χωρών.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο λήφθηκαν αποφάσεις που ευνοούσαν την Ισπανία, την Ελλάδα, και την Πορτογαλία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την παράγραφο 18 ζητούν να προσαρμοστούν ανάλογα και τα προγράμματα για Κύπρο. Ταυτόχρονα τέθηκε το θέμα της αύξησης της συγχρηματοδότησης προς την Κύπρο, ήδη αποφασίστηκε για τη γεωργία και θα επιδιωχθεί και για τους υπόλοιπους τομείς πρόσθετη βοήθεια όπως έγινε και με τα άλλα κράτη μέλη, ανέφερε.

Αναφορικά με τη Σύνοδο, όπως είπε, συμφωνήθηκαν μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και του κοινωνικού αποκλεισμού μιας ολόκληρης γενιάς, όπως η επιτάχυνση της πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων, η επίσπευση της εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία» και η αυξημένη κινητικότητα εντός της ΕΕ.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ΕΕ θα κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να στηρίξει την απασχόληση, πέραν των υπαρχόντων προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις είπε ότι πριν την έναρξη της Συνόδου είχε μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο οποίος τον ενημέρωση για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, καθώς και κάποιες ιδέες που μετέφερε και συζήτησε γενικότερα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση που επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα οποία έχουν σχέση με την κρίση. «Με την ευκαιρία εξήγησα το περιεχόμενο της επιστολής και συνάντησα την πλήρη κατανόηση του κ. Βαν Ρομπέι», ανάφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ στην οποία εξήγησε, όπως είπε, τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα. «Υπερτόνισα ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μου να εγείρω θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αυτό που ζητάμε είναι ίση μεταχείριση και την αλληλεγγύη της Ευρώπης», είπε στην κ. Μέρκελ. Η Καγκελάριος προσκάλεσε τον Πρόεδρο στη Διάσκεψη στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου 2013, με αντικείμενο την ανεργία των νέων, πρόσκληση που αποδέχθηκε.

Τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα συζήτησε ο κ. Αναστασιάδης και με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ διευθετήθηκε συνάντηση στη Φρανκφούρτη στις 3 Ιουλίου με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρο. Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα και θα αναζητηθούν τρόποι επίλυσής τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε όλες τις συναντήσεις που είχε αναγνωρίστηκε ο ιδιαίτερος αντίκτυπος της κρίσης στην οικονομία της Κύπρου και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, καθώς και ότι η διεκδίκηση της Κύπρου για επιπρόσθετη βοήθεια αποτελεί δίκαιο αίτημα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ο διάλογος περιστρέφεται στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, υπάρχει κατανόηση, γιατί εάν δεν υπήρχε δεν θα μετέβαινα στη Φρανκφούρτη για τη νέα συνάντηση, είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν συζητήσουμε τη μεταβολή των όρων της δανειακής σύμβασης, αλλά το πως θα συμβάλει η ΕΚΤ στην επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν βρει τη λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και που εμείς καλούμαστε να εφαρμόσουμε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη βιωσιμότητα της Τράπεζας Κύπρου, απάντησε ότι εμπιστεύομαι απόλυτα τις πολιτικές που ακολουθούνται, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως είμαι βέβαιος ότι από τη συζήτηση που θα έχουμε στις 3 Ιουλίου με τον κ. Ντράγκι θα διασφαλιστεί μια για πάντα και η επιβίωση και η προκοπή της Τράπεζας Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα