Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Κίνα

13:05 9/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Κίνα,  καθώς μειώθηκαν οι τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που  ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κινέζικη  Κυβέρνηση θα μειώσει τις πιέσεις σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό και τις  αγορές ακινήτων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – ένα βασικό όργανο μέτρησης του πληθωρισμού –  αυξήθηκε 5,5%, σε ετήσια βάση, αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της  Κίνας, παρουσιάζοντας, ωστόσο, την πιο μικρή αύξηση από το Μάιο, όταν ο  πληθωρισμός ενισχύθηκε με τον ίδιο ρυθμό.

Οι

τιμές των τροφίμων, το μεγαλύτερο μέρος του καλαθιού των αγαθών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του πληθωρισμού, υποχώρησαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο από το Σεπτέμβριο καθώς το κόστος των λαχανικών και των αυγών μειώθηκε 3,4% και 3,8%, σε μηνιαία βάση, αντιστοίχως.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί για τρεις στη σειρά μήνες μετά την κορύφωσή του στο 6,5% τον Ιούλιο – το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από τρία χρόνια – καθώς οι χαράκτες πολιτικής στην χώρα συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για περιορισμό των δανείων που παραχωρούν οι τράπεζες και για τις αγορές ακινήτων.

Εξάλλου, η βιομηχανική παραγωγή στα εκατομμύρια εργοστάσια και εργαστήρια της Κίνας αυξήθηκε 13,2%, σε ετήσια βάση, κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ”Xinhua”.

Η αύξηση είναι πιο αργή από την αύξηση 14,2% που καταγράφηκε στους πρώτους εννέα μήνες του έτους και είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη πλήττει τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα