Σιαρλής: Η Κύπρος έχει υλοποιήσει όλα όσα καταρχήν συμφώνησε με την Τρόικα

15:50 28/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει υλοποιήσει όλα όσα έχει καταρχήν συμφωνήσει με την Τρόικα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα “Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών προστατεύει τις επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας”, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στην έγκριση στην ώρα τους όλων των νομοθεσιών

που έχουν σχέση με το μνημόνιο και μάλιστα, όπως σημείωσε, με ομοφωνία ή με 1 – 2 διαφωνίες.

Ανέφερε ότι στις 12 Δεκεμβρίου όλα όσα είχαν συμφωνηθεί είχαν γίνει νομοθεσίες και πρόσθεσε ότι “αυτά τα θέματα δεν ήταν γνωστά στην Ευρώπη και παρόλο που κάναμε πολλές προσπάθειες δεν είναι τόσο εύκολο να ενημερώσεις για το τι γίνεται”.

“Χρειάζεται έντονη, συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης”, είπε ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας ότι στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας “σε μια πολύ δύσκολη ατμόσφαιρα” έκανε μια εκτενή αναφορά για το θέμα της Κύπρου για “να δώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε την δέσμευση και κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιήσουμε ό,τι χρειάζεται “έτσι να μπορέσουμε να δείξουμε και την πειθαρχία μας αλλά και την δυνατότητα να υλοποιούμε αυτά τα οποία λέμε”.

Αναφερόμενος στην Ημερίδα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι με αυτή “συμβάλλει και η Κύπρος στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και του κοινού για τη σημασία της χρήσης νόμιμων λογισμικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εργασία”.

Ανέφερε ότι “η παρανομία, με αντιγραφή νόμιμων έργων χωρίς την συγκατάθεση του δημιουργού, εκτός του ότι αποθαρρύνει τους δημιουργικούς ανθρώπους, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και χρήμα στην έρευνα και την καινοτομία, στερεί και το κράτος από έσοδα αφού η παρανομία καταλήγει στην φοροδιαφυγή, αλλά και στη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα της έρευνας και της πληροφορικής”.

“Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή νέα νομοθεσία (102(Ι) /2012, η οποία τροποποιεί τους Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους δίνοντας κίνητρα στις Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (μέχρι και 2%) και φοροαπαλλαγές από την επένδυση τους. Παρόμοιες νομοθεσίες έχουν εισάξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο”, πρόσθεσε.

Με την προσπάθεια αυτή, συνέχισε, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν στην Ευρώπη τις καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως και άλλες εταιρείες εκτός Ευρώπης, να εγκατασταθούν στην Ευρώπη, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, “υποχρέωση μας είναι να προστατεύσουμε την πνευματική εργασία των εταιρειών αυτών, ώστε να νοιώθουν ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αγορά προς όφελος των δημιουργών των νέων λογισμικών προγραμμάτων, αλλά και προς όφελος των επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τα νόμιμα λογισμικά και προς όφελος του κράτους, της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και δημιουργώντας ανάπτυξη μέσω της έρευνας και της καινοτομίας”.

Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα, η Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία Ανδρούλα Βασιλείου είπε ότι η ψηφιακή οικονομία αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με ρυθμούς ανάπτυξης επτά φορές μεγαλύτερους από ότι η οικονομία στο σύνολο της.

Ανέφερε ότι “η μέχρι πρόσφατα ακμάζουσα οικονομία της Κύπρου με τις εκατοντάδες υπεράκτιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν μπορεί να παραμείνει δυνατή και δεν μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο χωρίς την αξιοποίηση και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας τεχνολογίας και πληροφορικής”.

Η κ. Βασιλείου είπε ότι εκτιμάται πως το 2008 η ψηφιακή πειρατεία στέρησε στην ΕΕ 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα σε βιομηχανίες όπως ο κινηματογράφος και η μουσική βιομηχανία και από παραγωγούς λογισμικού και παράλληλα, όπως είπε, οδήγησε σε απώλεια περίπου 200.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν το 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2015.

Ανέφερε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, βάσει της παγκόσμιας μελέτης για την πειρατεία του λογισμικού που έγινε το 2011, εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα δύο προγράμματα λογισμικού είναι πειρατικά, δηλαδή το 48% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 42%.

“Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή και χρήση του λογισμικού έχει ως αποτέλεσμα την εκτιμώμενη απώλεια εσόδων ύψους 14 εκατομμυρίων για το 2011, συγκριτικά με απώλεια πάνω από 45 δισ. ευρώ, παγκοσμίως”, είπε η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι αυτή η απώλεια δείχνει αδυναμία να στηρίξουμε την τεχνολογία πληροφορίας και τα λογισμικά τα οποία συμβάλουν στα μέγιστα παρεχομένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και της εκπαίδευσης.

Η κ. Βασιλείου είπε ακόμη ότι οι ηγέτες έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη μιας εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας ψηφιακής αγοράς μέχρι το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα