Σιαρλή: “Σε μένα προσωπικά δεν τέθηκε ποτέ θέμα κουρέματος”

13:13 2/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Ουδέποτε τέθηκε σε μένα ένα τέτοιο θέμα», δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ερωτηθείς αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αυτό που συζητήθηκε ήταν το κούρεμα των αξιογράφων των τραπεζών, «κάτι για το οποίο φέραμε ενστάσεις», όπως είπε.

Ερωτηθείς

αναφορικά με την κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις που είχε στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Σιαρλή είπε ότι από την πληροφόρηση που είχε εκ των υστέρων ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε και το κράτος είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του κουρέματος και της ζημιάς που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης 1,8 δις ευρώ στη Λαϊκή, είπε ότι εάν δεν λαμβανόταν αυτή η απόφαση η Λαϊκή θα έκλεινε στις 30/6/2012, γεγονός που θα προκαλούσε αρνητικές συνέπειες για την Τράπεζα Κύπρου και θα προκαλούσε την ολική καταστροφή της Κύπρου.

Ερωτηθείς ποία ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα του, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι η Κύπρος διήρχετο μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία οφείλετο σε διάφορους εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι το Μάιο του 2011 η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση τόσο για κάλυψη των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων για το 2012 όσο και την εξόφληση των υφισταμένων υποχρεώσεων της.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα «και αυτά τα προβλήματα είχαν τις συνέπειες τους στη δική μας χώρα».

Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που η Κύπρος αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε.

Είπε ότι η ζημιά που υπέστη η Κύπρος από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στα 4,5 δις. εκ ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι η ζημιά που υπέστησαν άλλες χώρες ήταν του ύψους μεταξύ 1 – 2%.

Κατά συνέπεια, είπε, «η χώρα μας υπέστη μια πανωλεθρία με την απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σιαρλή είπε ότι επειδή η απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων λήφθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011, προτού δηλαδή ο ίδιος αναλάβει ως Υπουργός Οικονομικών, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λήφθηκε η απόφαση.

Είπε ότι όπως έχει πληροφορηθεί εκ των υστέρων και συγκεκριμένα κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών, «ούτε οι ίδιες οι τράπεζες είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της απομείωσης και κατά συνέπεια της ζημιάς που επρόκειτο να επωμιστούν, ούτε πιστεύω και το κράτος – αυτοί που ασχολούνται με το θέμα- δεν πιστεύω ότι αντιλήφθησαν το μέγεθος της ζημιάς που επρόκειτο να ακολουθήσει».

Κατά συνέπεια, είπε, εφόσον δεν αντελήφθησαν το μέγεθος της ζημιάς «δεν μπορούσαν και δεν πήραν οποιαδήποτε μέτρα για να μειώσουν αυτή τη ζημιά μέσω διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν έγινε καμία έρευνα για τις συνέπειες της απόφασης αυτής, προσθέτοντας ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ήταν καταστροφικό.

Είπε, επίσης, ότι τα υπερβολικά ελλείμματα ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία η ΕΕ είχε επιστήσει την προσοχή του κράτους επανειλημμένα και μια από τις πρώτες συστάσεις ήταν ότι θα έπρεπε να διορθωθεί και να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα λαμβάνονταν μέτρα – τα οποία θα ήταν και οδυνηρά – που θα μείωναν το δημοσιονομική έλλειμμα στο τέλος του 2012 μεταξύ 2,5% και 3% που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης 1,8 δις ευρώ στη Λαϊκή, είπε ότι εάν δεν λαμβανόταν αυτή η απόφαση η Λαϊκή θα έκλεινε στις 30/6/2012, προσθέτοντας ότι εάν έκλεινε η Λαϊκή υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ότι θα υπήρχαν αρνητικές συνέπειες για την Τράπεζα Κύπρου «και δεν ξέρει κανείς πού θα οδηγείτο».

Όπως είπε, το κλείσιμο της Λαϊκής θα υποχρέωνε το κράτος να καλύψει μέσα σε 30 μέρες όλες τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα «μας είχε ενημερώσει ότι οι εγγυημένες καταθέσεις ανέρχοντο μεταξύ 8-10 δις. ευρώ τα οποία το κράτος δεν είχε και ούτε και μπορούσε να τα δανειστεί».

Όπως είπε, «αν υπήρχαν ανάλογές επιπτώσεις και πάνω στην Τράπεζα Κύπρου το ποσό θα ξεπερνούσε τα 13 δις. ευρώ, κατά συνέπεια η καταστροφή της Κύπρου θα ήταν ολική».

Κληθείς να σχολιάσει ότι η έκθεση της Λαϊκής σε ELA όταν λήφθηκε η απόφαση για κρατική στήριξη της τράπεζας στις 17/5/12 ανέρχονταν στα 3,6 δις. ευρώ και στη συνέχεια η έκθεση αυτή ανήλθε στα 9.6 δις. ευρώ, ο κ. Σιαρλή είπε ότι εξ όσων θυμόταν το ποσό που λήφθηκε από τον ELA ήταν γύρω στα 4 δις. εκ, αλλά πέραν αυτού του ποσού, όπως είπε, υπήρχε ακόμα ένα ποσό της τάξης των 3 δις ευρώ το οποίο αφορούσε και πάλι χρηματοδότηση κατευθείαν από την ΕΚΤ, συνολικά 7 δις ευρώ.

Είπε ότι η χρηματοδότηση που λήφθηκε από τη Λαϊκή από την ΕΚΤ ήταν εξασφαλισμένη από τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και κρίθηκε αναγκαία γιατί η τράπεζα δεχόταν πίεση πάνω στις καταθέσεις της και για να καλυφθεί η απώλεια καταθέσεων.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι το ΔΝΤ καθυστερούσε την υπογραφή του Μνημονίου το οποίο τελικά συμφωνήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012 από όλες τις πλευρές.

Στις 19 Δεκεμβρίου, είπε, «εμείς είχαμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και όλες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου όπως είχε συμφωνηθεί στο τελικό κείμενο ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου» με την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2013 και κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης δεν υπήρχε τίποτε άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Σημείωσε ότι το μνημόνιο προνοούσε για ένα ποσό μέχρι τα 10 δις εκ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ολοκληρωθεί η έκθεση της Pimco για τις ανάγκες των τραπεζών.

Ερωτηθείς για το κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “σε καμία απολύτως από τις επαφές που είχα με την Τρόικα, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, σε επίπεδο Eurogroup, μου ετέθη τέτοιο θέμα», ξεκαθαρίζοντας ότι «ουδέποτε τέθηκε και ουδέποτε δεχτήκαμε κάτι τέτοιο».

Ανέφερε ότι σε μια ανεπίσημη συνάντηση με την Τρόικα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012, αναφέρθηκε η σκέψη για κούρεμα των κυπριακών ομολόγων όπως έγινε και στην Ελλάδα, και πως ο επικεφαλής της Τρόικας είχε πει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή στην Κύπρο και δεν ήταν ορθό για 2-3 δισεκατομμύρια να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που εκείνη την ημέρα είχαν συζητήσει την παροχή 45 δις. ευρώ στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή.

Όπως είπε, ο αρχηγός της Τρόικας τους είπε ότι είναι λάθος και άδικο να αναφέρονται για κούρεμα των κυπριακών ομολόγων και τους εξήγησε ότι τα κυπριακά ομόλογα που κρατούνται από ξένους είναι πολύ λίγα και ανέρχονται στα 2 δις. ευρώ.

Ερωτηθείς εάν το κούρεμα των καταθέσεων τέθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2013, ο κ. Σιαρλή απάντησε συγκριμένα ότι «ουδέποτε τέθηκε σε μένα ένα τέτοιο θέμα». Αυτό που συζητήθηκε, είπε, ήταν το κούρεμα των αξιογράφων των τραπεζών, «κάτι για το οποίο φέραμε ενστάσεις», είπε.

Ερωτηθείς εάν είχε διαφωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «κάποιες διαφωνίες υπήρχαν» και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ήταν να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και πιο συγκεκριμένα «έπρεπε να πετύχουμε το στόχο του μνημονίου».

Είπε επίσης ότι «εκ πρώτης όψεως ο Πρόεδρος ήταν πολύ αρνητικός σε όλες τις προτάσεις της Τρόικας» και σημείωσε ότι «ουδέποτε δεχθήκαμε οτιδήποτε μας έβαζε η Τρόικα στο τραπέζι».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος υπέβαλλε εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Σιαρλή είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε υποβάλει προτάσεις, «οι οποίες όμως κρίθηκαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από το Υπουργικό».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επανερχόταν με προτάσεις με στόχο τη συνομολόγηση του Μνημονίου.

Κληθείς να πει εάν συνεχίζει να πιστεύει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ένας «σοφός άνθρωπος», όπως τον είχε χαρακτηρίσει, και μετά τα γεγονότα του Μάρτιου του 2013, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισε από τις συνεδρίες του Ecofin στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, στις οποίες προήδρευε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το τι διημείφθη μετά τις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να μην δικαιολογεί αυτό το χαρακτηρισμό» αλλά είναι κάτι που ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως είπε.

Η διαδικασία διεκόπη γύρω στην μια το μεσημέρι και ο κ. Σιαρλή κλήθηκε να παραστεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής στις 17 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα