Σιαρλή: Η κυπριακή οικονομία ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

21:52 12/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις, όπως φαίνεται και από τις αποδόσεις της κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δυσμενούς οικονομικού κλίματος, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου που διοργάνωσε απόψε ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Υπουργός είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της.

Αυτό ανέφερε, θα

γίνει με γνώμονα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ατζέντα «Ευρώπη 2020».

«Η έλλειψη εθνικής νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, υπογραμμίζει την ανάγκη για την ενίσχυση του ρόλου της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Σιαρλή.

Ως προς την επίτευξη των στόχων την ευρωπαϊκής στρατηγικής, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και της μείωσης των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, καθώς και την συνεχή αναβάθμιση των υποδομών στις μεταφορές, την ενέργεια και τις επικοινωνίες.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο να ξεπεράσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και σεβόμενη τις δεσμεύσεις της ως μέλους της Ευρωζώνης, υιοθέτησε ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξη και της προώθησης της απασχόλησης.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι να παραμείνει η Κύπρος ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένα αξιόπιστο διεθνές εμπορικό κέντρο. Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του νησιού, καθώς και στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα αυτό και οι οποίες έχουν ως βάση τους χώρες όπως τον Καναδά, την Κίνα και την Ρωσία.

Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ελπιδοφόρες προοπτικές για την χώρα και τον λαό της και θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον δυναμισμό της κυπριακής οικονομίας, που αποτυπώνεται σε εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το “Doing Business Report 2012” της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατατάσσει την Κύπρο στη 40η θέση μεταξύ 183 χωρών, καθώς επίσης και το “Global Competitiveness Report 2011-2012” του World Economic Freedom, με την Κύπρο 47η μεταξύ142 χωρών.

Σημείωσε επίσης τους στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Κύπρου σε τομείς όπως οι ξένες επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Ο κ. Σιαρλή αναφ

Keywords
Τυχαία Θέματα