ΣΕΚ: Υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Κυβέρνησης

00:42 21/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θετική προσέγγιση σε μια προσπάθεια να συμβάλει όσο το δυνατό περισσότερο τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα, θα τηρήσει η ΣΕΚ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμμάτεας της Οργάνωσης Ανδρέας Μάτσας.

«Χρειάζεται να λειτουργήσουμε συναινετικά όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία, η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε

κανέναν να τοποθετείται με ακραίο τρόπο», ανέφερε ο κ. Μάτσας ύστερα από συνεδρίαση το Σάββατο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ στην οποία συζητηθήκαν οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων.

Η ΣΕΚ, ανέφερε, θεωρεί ότι έστω και την υστάτη υπάρχει δυνατότητα για κατάληξη σε μια κοινή βάση, ένα κοινό πλαίσιο, στο οποίο να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση να επηρεάσουν όσο το δυνατό πιο θετικά τις αντιπροτάσεις που θα καταθέσει η Κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα ή κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τρόικα σε σχέση με τα τελικά μέτρα που θα ληφθούν, θα πρέπει να αξιολογηθεί τη δεδομένη στιγμή.

«Εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να είναι διεκδικητική με στόχο να περιορίσει τους οποιουσδήποτε κλυδωνισμούς προς την κοινωνία και τους εργαζόμενους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ΣΕΚ αναμένει την επόμενη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τοποθετηθεί οριστικά και συγκεκριμένα.

«Υπάρχει δυνατότητα να μπει στη διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση με δυνατά χαρτιά. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπει με διεκδικητικότητα ώστε να προσπαθήσει να βελτιώσει τους όρους που θα προσπαθήσει να θέσει ενδεχομένως η Τρόικα», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν οι πιθανότητες να υπάρξουν επαναλαμβανόμενα μνημόνια με το να είναι η Κυβέρνηση όσο το δυνατό περισσότερο ξεκάθαρη στους στόχους που θέτει.

Είπε επίσης ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τί συμβαίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποτελεί βασική παράμετρο που αφορά τους όρους του μνημονίου. Όπως ανέφερε, αν διασυνδεθεί το πρόβλημα των τραπεζών με το δημοσιονομικό κομμάτι, τότε ίσως υπάρξουν επίπεδα δανεισμού που να μην είναι διαχειρίσιμα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν από το ΔΝΤ είναι ότι ενδεχομένως να φτάσουμε και σε επίπεδα που να μην είναι διαχειρίσιμα, είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη της από την Κυβέρνηση έτσι ώστε να περιοριστούν αυτές οι πιθανότητες», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα ως προς το μέγεθος του προβλήματος που συζητείται η οποία προς το παρόν φαίνεται να είναι αρκετά ασαφής.

Είπε επίσης ότι αν η Κυβέρνηση πάει στη διαπραγμάτευση με αντιπροτάσεις που τυγχάνουν καθολικής αποδοχής θα είναι πιο εύκολο να πειστεί η Τρόικα να τις υιοθετήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα