Μπαρνιέ: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

16:03 20/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η 20η επέτειος λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς στην ΕΕ δεν πρέπει να είναι μια γιορτή εφησυχασμού και αυταρέσκειας, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση από το 2008 και κατά το τρέχον έτος περιμένουμε μηδενική και ενδεχομένως αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, επισημαίνοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και

η Ενιαία Αγορά είναι τμήμα της λύσης, όχι του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι η εμπιστοσύνη στην Ενιαία Αγορά χρειάζεται να ενισχυθεί σημαντικά, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος, μέχρι την ολοκλήρωση της Προεδρίας της, “αλλά και μετέπειτα, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας ενεργούς στρατηγικής που θα αναζωογονεί την Ενιαία Αγορά και θα θέτει τις βάσεις για μια κοινωνικά αποδεκτή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”.

Μιλώντας στο Συνέδριο για τα 20χρονα της Ενιαίας Αγοράς με θέμα «Ενιαία Αγορά για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ”Φιλοξενία”, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Ενιαία Αγορά ως εφαλτήριο για να ανακτήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση, όμως, όπως είπε, να την αναβαθμίσουμε.

“Η Ενιαία Αγορά δεν είναι ακόμη τέλεια και θα πρέπει να την προσαρμόσουμε στις καινούργιες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές πραγματικότητες της Ευρώπης γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1992″, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ενιαίας Αγοράς μπορεί να ενισχύσει κατά 2,6% το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε στην παρουσίαση τον περασμένο μήνα της δεύτερης Πράξης της Ενιαίας Αγοράς που στηρίζεται σε πυλώνες ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα Πράξη θα ξεμπλοκάρουν το δυναμικό της νέας αγοράς και θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, πιο καινοτόμα, με λιγότερους αποκλεισμούς και πιο δίκαιη.

Για την ανάγκη προώθηση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης είπε ότι η εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού θα μειώσει το κόστος για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Όσον αφορά την καινοτομία, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση των νεοσυσταθεισών καινοτόμων επιχειρήσεων αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη τους, προσθέτοντας όμως, ότι μόνο το 2% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια σε σύγκριση με 14% στις ΗΠΑ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια που θα επιτρέψει τη συλλογή κεφαλαίων και επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι ένας στους δύο νέους στην αγορά εργασίας είναι άνεργος με αποτέλεσμα λαϊκίστικα κόμματα στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα