Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής

10:54 3/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πυρκαγιά, που έθεσε σε συναγερμό όλες τις Υπηρεσίες της Αττικής, ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Χεροβούνι Μαρκοπούλου. Πιο συγκεκριμένα, στις 14.00 οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους σε δασική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεκτάθηκαν αρκετά γρήγορα. Για το λόγο αυτό, έσπευσαν στο σημείο 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα ελικόπτερο, εν μέσω δυνατών ανέμων και πυκνού καπνού.
Οπως αποδείχθηκε, οι δυνάμεις του Σώματος δεν ήταν αρκετές όχι μόνο να την θέσουν υπό έλεγχο αλλά ούτε καν να την περιορίσουν

με αποτέλεσμα, μέχρι το βράδυ, το Αρχηγείο να θέσει σε επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες αλλά και να στείλει ισχυρές ενισχύσεις προκειμένου, από τη μία να μην καταστρέψει περιουσίες και από την άλλη, να «μαζέψει» τα πύρινα μέτωπα πριν πέσει το φως του ηλίου και αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις.
Μέχρι να γίνει αυτό, οι φλόγες είχαν ήδη μπει σε σπίτια γύρω από το Ορος Μερέντα (το οποίο είχε καεί ξανά τον Αύγουστο του 2011), είχαν κάψει στάνες και είχαν πλησιάσει το δάσος του Κουβαρά, έναν από τους τελευταίους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου στην Βορειοανατολική Αττική. Επίσημος αριθμός για τις καταστροφές δεν υπάρχει καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι πραγματογνωμοσύνες των αρμόδιων
υπηρεσιών.
Νωρίς το απόγευμα, ένα από τα μέτωπα που αναπτύχθηκαν στη γύρω περιοχή έφτασε στο συνοικισμό «Μαλέξι» που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου αλλά η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα μισθωμένα ελικόπτερα αποσόβησε τα χειρότερα. Ιδια ήταν η κατάσταση και από την πλευρά του Ορους που βρίσκεται στην περιοχή του Κουβαρά. Εκεί χάρη στα πεζοπόρα τμήματα του Σώματος, τους εθελοντές αλλά και στην προσπάθεια των πιλότων , ανακόπηκε το επικίνδυνο μέτωπο προς το δάσος του Κουβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα (εκ των οποίων δύο του Στρατού τύπου «Σινούκ» ενώ όλο το βράδυ παρέμεναν, προκειμένου να σβήσουν τις διάφορες εστίες, 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 41 άτομα πεζοπόρων τμημάτων, εννέα υδροφόρες δήμων καθώς και 12 βυτιοφόρα και πέντε μηχανήματα του Στρατού. Σήμερα το πρωί, η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη με την Πυροσβεστική να ανακοινώνει πως είναι σε ύφεση αλλά χωρίς να είναι απειλητική για σπίτια και άλλες δασικές εκτάσεις.

Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση που θα την έκανε ξανά επικίνδυνη. Σημειώνεται επίσης πως η προηγούμενη πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντινή περιοχή ήταν στα τέλη Ιούνη όταν εκδηλώθηκε στην περιοχή Χαμολιά και η οποία αντιμετωπίστηκε, από την Πυροσβεστική, σχετικά γρήγορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα