«Αποδιοπομπαίος τράγος ο λοχίας»

Ένας υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο Αφγανών πολιτών, χρησιμοποιήθηκε ως «αποδιοπομπαίος τράγος» από την ηγεσία του στρατεύματος, υποστήριξε χθες ο δικηγόρος του και πρόβλεψε πως η ετυμηγορία της 20ετούς κάθειρξής του θα ανατραπεί στο Εφετείο.

Οιδικαστές στο Φορτ Μπραγκ, στη Βόρειο Καρολίνα, είχαν απαγγείλλει κατηγορίες κατά του υπολοχαγού Κλιντ Λόρανς, 28 ετών, για τη διαταγή πουέδωσε κατά παράβαση των κανονισμών να ανοίξουν πυρ οι άνδρες του και νασκοτώσουν δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, ενώ πραγματοποιούσεπεριπολία στην επαρχία

Κανταχάρ του Αφγανιστάν τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Ο Λόρανς είχε κριθεί ένοχος την Πέμπτη για δύο ανθρωποκτονίες.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, αντισυνταγματάρχη δικαστικού Γκάι Γούμακ, ο πελάτης του νομίμως έδωσε διαταγή στην διμοιρία του να ανοίξει πυρ κατά των μοτοσικλετιστών, του οποίους υποψιάσθηκε ως βομβιστές αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, που έφεραν μαζύ τους αυτοσχέδια εκρηκτικά.

«Έναςαπό τους άνδρες του ρώτησε εάν τους έδινε την άδεια να ανοίξουν πυρ, και εκείνος έδωσε τη σχετική διαταγή», δήλωσε ο Γούμακ.

«Τηνπροηγούμενη ημέρα είχαν δεχθεί επίθεση έξω από τον φράκτη και είχαν υποκλέψει πληροφορίες ότι ο αχθρός στην περιοχή τους παρακολουθούσε, με ασυρμάτους, και κατέγραφε τις θέσεις και τις κινήσεις των οπλιτών μας», πρόσθεσε.

Ο Λόρανς, που είχε καταταγεί στον στρατό το 2003 είχε μικρή πείρα υπηρεσίας στο Αφγανιστάν και ήταν μόλις η δεύτερη περιπολία του, καθώς είχε αναλάβει την ηγεσία της διμοιρίας του μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, δήλωσε ο Γούμακ.

«Οστρατός τον χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο, ώστε να μπορεί να πει στην αφγανική κυβέρνηση πως εκείνος που σκότωσε τους αμάχους έχει τιμωρηθεί», επεσήμανε ο συνήγορος του Λόρανς, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράβαση των κανόνων εμπλοκής σε μάχη και ότι διέταξε τους άνδρες του ναανοίξουν πυρ προτού βεβαιωθεί για δυνητική απειλή.

Μετάτο αιματηρό συμβάν, ο Λόρανς προσπάθησε να εξαφανίσει τα έγγραφα αναγνώρισης των νεκρών, ώστε να φανεί ότι δεν είχαν μαζύ τους ταυτότητες-όπως ακριβώς κάνουν οι Ταλιμπάν: «είπε στους στρατιώτες του να ξεχάσουν ότι είδαν τις ταυτότητες. Αυτό ήταν λάθος», τόνισε ο Γούμακ.Ο Λόρανς βρέθηκε επίσης ένοχος για την απόπειρα δολοφονίας ενός τρίτου Αφγανού, τον οποίον εκβίασε προηγουμένως να μη μιλήσει και στη συνέχεια προσπάθησε να παρακωλύσει τις έρευνες.

ΟΓούμακ τόνισε πως ο Λόρανς μπορεί αυτομάτως, βάσει της στρατιωτικής δικαιοσύνης να ασκήσει έφεση κα να τύχει επιείκειας από τον διοικητή τουμετά την αναθεώρηση των πρακτικών της δίκης.

Πολλάμέλη της οικογένειάς του παρακολούθησαν τη δίκη, ενώ η μητέρα του Λόρανς δημοσίευσε έκκληση στο Ίντερνετ υπέρ του γιού της, υποστηρίζονταςπως «προστάτευε τους άνδρες του» στο Αφγανιστάν.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα