Σε νέο δανεισμό προχώρησε, με επιτυχία, ο EFSF

15:22 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ταμείο διάσωσης της ΕΕ (EFSF) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει αντλήσει με επιτυχία 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο από προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, δείχνοντας έτσι ότι οι εκδόσεις χρέους του ταμείου δεν επηρεάζονται από τις αναταράξεις που επικρατούν στις αγορές ομολόγων.

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η ζήτηση για χρέος εξάμηνης διάρκειας, με την αξία των προσφορών που κατατέθηκαν να ξεπερνούν τα 3,0 δισ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωση

της η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία διοργάνωσε τη δημοπρασία. Η απόδοση ή το επιτόκιο δανεισμού ήταν 0,1421%.

Τον περασμένο μήνα, η απόδοση σε παρόμοια δημοπρασία ήταν 0,2%, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις εκδόσεις του ταμείου, το οποίο υποστηρίζεται από την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομία, Γερμανία.

Ενώ οι αγορές ομολόγων τιμωρούν Ισπανία και Ιταλία, πιέζοντας το κόστος δανεισμού τους στα ύψη, το ταμείο διάσωσης – ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) – συνεχίζει να προσελκύει σταθερή ζήτηση κατά της εκδόσεις χρέους.

Τρεις χώρες της ευρωζώνης Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία που ταλαιπωρούνται από υψηλό χρέος έχουν στα κεφάλαια του EFSF:.

Η Ισπανία πρόκειται επίσης να ζητήσει περίπου 100 δισ. ευρώ σε βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αλλά αυτό το ποσό είναι πιο πιθανό να προέλθει από το μόνιμο ταμείο της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα