Σε κοινό αγώνα καλεί η Συμμαχία Πολιτών ‘για αποτροπή λύσης χειρότερης του σχεδίου Ανάν’

15:25 9/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε συστράτευση και κοινό αγώνα καλεί η Συμμαχία Πολιτών όλα τα κόμματα, τα κοινωνικά σύνολα και τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάν, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή ενός “καταστροφικού σχεδίου λύσης που εκκολάπτεται”, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας.

Στις δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Πολιτικής Συγκλήτου του κόμματος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα επιδιώξει επαφές εντός των προσεχών ημερών με κόμματα και άλλες δυνάμεις που εκφράσθηκαν ήδη κατά της συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη – Έρογλου,

ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών είναι να έχουν “διαβουλεύσεις με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις”.

“Δεν ομιλούμε πλέον”, πρόσθεσε, “για προεκλογική συνεργασία, αλλά για ένα κοινό μέτωπο, με κοινές θέσεις απέναντι στο καταστροφικό αυτό ανακοινωθέν και με μοναδικό στόχο την ανατροπή των σχεδιασμών, που οδηγούν σε μίαν καταστροφική λύση χειρότερη του σχεδίου Ανάν”.

“Η Πολιτική Σύγκλητος”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “στη σημερινή της συνεδρία εξέτασε το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, το οποίο θα επισημοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη”.

“Το εξέτασε”, πρόσθεσε, “υπό το πρίσμα ολοκληρωμένης και λεπτομερούς ανάλυσης από ομάδα ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων της Συμμαχίας Πολιτών και αυτή η λεπτομερής ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος, παράγραφο προς παράγραφο, θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα”.

“Εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, δηλώνοντας πως “αυτό που διαπραγματεύεται τώρα (ο κ. Αναστασιάδης) δεν είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η κατάλυσή της και η δημιουργία ενός νέου συνταγματικού εκτρώματος, που θα δημιουργηθεί από τα δύο συνιδρυτικά κράτη”.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής όχι με βάση τις κάλπικες προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά με βάση τις πραγματικές σημερινές του θέσεις και αυτό απαιτεί η Δημοκρατία”.

Η Συμμαχία Πολιτών, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προτείνει “όπως διαπραγματευτούμε τη λύση του Κυπριακού μέσα από ευνοϊκότερες συνθήκες και υπό ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, για να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους”.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, “να αξιοποιήσουμε, το ταχύτερο δυνατό, τους υδρογονάνθρακές μας για σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, για οικονομική ανάπτυξη και για ταχύτατο απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο”.

Επίσης, είπε, θα πρέπει “να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής μας και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, να απεγκλωβιστούμε από την αποικιοκρατία της Τρόικα, να καταστούμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι, για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια λύση που θα διατηρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ελεύθερη από κατοχικά και ξένα στρατεύματα και που θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες σε όλους τους νόμιμους πολίτες της”.

“Εκείνο, που επιβάλλεται να γίνει άμεσα”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “είναι η χάραξη και υλοποίηση μιας σφαιρικής και σύνθετης γεωπολιτικής στρατηγικής, που θα μας ενισχύσει και θα βελτιώσει προς όφελός μας το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια δίκαιη και δημοκρατική λύση”.

Η Συμμαχία Πολιτών, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, καλεί “τους πολίτες σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση και θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για ενημέρωση των πολιτών με ημερίδες και συγκεντρώσεις”.

“Καλούμε”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “όλα τα κόμματα, τα κοινωνικά σύνολα και τις κοινωνικές δυνάμεις, που αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάν, σε συστράτευση και κοινό αγώνα, για την αποτροπή της επιβολής του καταστροφικού σχεδίου λύσης που εκκολάπτεται”.

“Αποτελεί”, πρόσθεσε, “αίτημα των πολιτών η σύσταση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, θέτοντας το συμφέρον της πατρίδας μας πάνω από πολιτικές ή εκλογικές σκοπιμότητες”.

“Η Πολιτική Σύγκλητος”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών σε μίαν περίοδο, κατά την οποία Κύπρος και Ελλάδα ευρίσκονται κάτω από τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι ευάλωτες σε εκβιασμούς”.

“Παράλληλα”, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “η τουρκική επιθετική συμπεριφορά επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιδείξει συναινετική στάση στις συνομιλίες”.

“Ο Πρόεδρος και η πολυπληθής ομάδα συνεργατών του”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “οδηγούν σε επανέναρξη των συνομιλιών σε μίαν περίοδο, κατά την οποία προμηνύονται αφόρητες πιέσεις και εκβιασμοί, που θα επιφέρουν νέα δεινά στην πλευρά μας ως προς το εθνικό θέμα”.

“Το ελάχιστο κόστος για τη δική μας πλευρά”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “θα είναι η κατάληξη σε ένα νέο αδιέξοδο, το οποίο όμως θα προλάβει να εντάξει τα ενεργειακά μας στην ατζέντα των συνομιλιών”.

“Εξίσου ανησυχητικό”, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “είναι και το τι θα γίνει με τις εν εξελίξει διεργασίες στα θέματα ενέργειας, κατά την περίοδο διεξαγωγής των συνομιλιών”.

“Ο όλος σχεδιασμός αποσκοπεί στην αξιοποίηση της `μοναδικής ευκαιρίας` όπως δηλώνουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “με στόχο την επιβολή της νέας εκδοχής του σχεδίου Ανάν, κάτι που είναι ξεκάθαρο με την παραπομπή στο έγγραφο Ντάουνερ για τις συγκλίσεις”.

“Ως Συμμαχία Πολιτών”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “εκτιμούμε ότι η κοινή διακήρυξη, που συμφώνησε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για μια λύση συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με διασφαλισμένες δυνατότητες απόσχισης των Τουρκοκυπρίων μέσα από την άσκηση της χωριστής κυριαρχίας που επέτυχαν”.

Επίσης, πρόσθεσε, “οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου συνταγματικού μορφώματος δια της παρθενογένεσης και νομιμοποιεί το έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο λύσης και το οποίο αποτελεί μια χειρότερη έκδοση του σχεδίου Ανάν”.

Η κοινή διακήρυξη, συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, “υιοθετεί τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, που, μεταξύ άλλων, παραχωρούν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας σε όλη την Κύπρο και στα εβδομήντα εκατομμύρια Τούρκων της Τουρκίας, δηλαδή τη δυνατότητα εκτουρκισμού της Κύπρου με νόμιμο τρόπο”. Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, η κοινή διακήρυξη “εγκλωβίζει τη διαχείριση του Κυπριακού στα χέρια του αμερικανικού και βρετανικού παράγοντα, στερώντας απο την Κύπρο τη βοήθεια και στήριξη φίλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Γαλλία”.

Η Συμμαχία Πολιτών, είπε ο κ. Λιλλήκας, θεωρεί ότι η κοινή διακήρυξη “θέτει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μειονεκτική θέση αφού ικανοποιούνται πάγιες απαιτήσεις της Τουρκίας πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες” και, “ενώ είναι λεπτομερής στα συνταγματικά ζητήματα, για άλλες σημαντικές πτυχές, όπως το εδαφικό, η επιστροφή των προσφύγων, τα θέματα εγγυήσεων κλπ, δεν γίνεται καμμία απολύτως αναφορά”.

“Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στις σημερινές συνθήκες και με τα πιο πάνω δεδομένα”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “θα οδηγήσει σε αναβολή έως και αναστολή, λόγω πιέσεων, των εργασιών και του σχεδιασμού εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων μας” και “οι διαπραγματεύσεις θα αξιοποιηθούν από τους συμμάχους της Τουρκίας για το άνοιγμα νέων προ-ενταξιακών κεφαλαίων, όπως αυτό της Ενέργειας”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών διευκρίνισε ότι “οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε λύση που θα διαπνέεται από ασάφειες, είτε σε ικανοποίηση όλων των τουρκικών απαιτήσεων στη φιλοσοφία και δομή του Σχεδίου Ανάν, είτε σε ένα νέο αδιέξοδο”.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “δεν υπάρχουν προοπτικές και προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης που θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα” και, “ακόμα και στην περίπτωση αδιεξόδου, η τουρκική πλευρά θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη”, ενώ “ελλοχεύει ο κίνδυνος υιοθέτησης αυτής της Κοινής Διακήρυξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από το επόμενο Ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δημιουργώντας έτσι νέα κεκτημένα για την Τουρκία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα