Σε κλίμα συγκίνησης η συνάντηση Παπούλια – Χριστόφια

16:39 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, Κάρολο Παπούλια, είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπούλια για την ανιδιοτελή στήριξη για το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα για τα κοινά προβλήματα Κύπρου

και Ελλάδας λέγοντας ότι «εμείς ναι μεν θεσμικά αποχωρούμε, αλλά δεν τα παρατάμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί και εδώ, και στα Γιάννενα, και στην Κύπρο, με την ελπίδα όσο μας κρατούν οι δυνάμεις μας και όσο ζούμε, να δούμε δικαιωμένη και την Κύπρο και την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Και αυτά δεν τα λέγω γιατί είμαι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτά τα είπα και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι τα ίδια ανέφερε στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Ρομπέϊ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από νεοαποικιακές πολιτικές. Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής απαράδεκτο».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι όλοι «υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ένωσης. Και διερωτώμαι: πού είναι η αλληλεγγύη της Ένωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Την ίδια στιγμή ωστόσο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της ΕΕ για το Κυπριακό πρόβλημα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Κλείνοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μία αποτίμηση της Κυπριακής Προεδρίας, στην ΕΕ λέγοντας ότι στην Κύπρο «αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες. Υπάρχουν καλές και μη καλές Προεδρίες».

Ο Πρόεδρος Παπούλιας από την πλευρά του δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν «μια σταθερή, εγκάρδια και ειλικρινής βάση για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Κύπρο, οπότε όποιες κουβέντες κάναμε, τις κάναμε ακριβώς με αυτόν τον πόνο για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που ήταν για μας το πρόβλημα της Κύπρου και του κυπριακού λαού» και πρόσθεσε ότι «ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από όπου και αν είμαστε, θα το πράττομε».

Keywords
Τυχαία Θέματα