Σε κίνδυνο η υγεία 38 θαλασσαιμικών, καταγγέλλει ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος

18:07 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε κίνδυνο τίθεται η θεραπεία 38 θαλασσαιμικών, καθώς το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο Exjade, λόγω μειωμένων αποθεμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, ο οποίος έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς το διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ζητώντας άμεση επίλυση του προβλήματος.

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι οι 38 ασθενείς, στους οποίους χορηγείται το φάρμακο, αναγκάζονται να μεταβαίνουν μέχρι και τέσσερις φορές την εβδομάδα στα κρατικά φαρμακεία

για να το εξασφαλίσουν, αλλά τα φαρμακεία καλύπτουν μόνο την ημερήσια ανάγκη τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι θαλασσαιμικοί που λαμβάνουν το φάρμακο Exjade (δεφερασιρόξη), το οποίο είναι απαραίτητο για τη θεραπευτική αγωγή τους, υποβάλλονται σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.

«Το κράτος, προφανώς λόγω έλλειψης αποθεμάτων, αδυνατεί να εκτελέσει τις συνταγές των θεραπόντων ιατρών που συνταγογραφούν μεν το φάρμακο για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών για ένα μήνα, αλλά τα κρατικά φαρμακεία χορηγούν στους θαλασσαιμικούς πολύ μικρές ποσότητες Exjade που αντιστοιχούν σε δοσολογία 3-4 ημερών», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

«Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των θαλασσαιμικών και κυρίως στο εργασιακό τους περιβάλλον, καθότι υποχρεώνονται να απουσιάζουν πολύ συχνά από τη δουλειά τους», αναφέρεται.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι «αφέθηκαν στην τύχη τους οι 26 επιπλέον θαλασσαιμικοί, οι οποίοι εγκρίθηκαν εδώ και ένα χρόνο για να λαμβάνουν το Exjade αλλά ακόμη περιμένουν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία ακόμη και η ίδια η ζωή τους, καθώς δεν λαμβάνουν καμία άλλη θεραπεία αποσιδήρωσης».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, το Exjade χορηγείται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Πρόκειται για διαλυόμενο χάπι, το οποίο οι θαλασσαιμικοί πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ώστε ν’ αποφεύγουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος με επιστολή του προς το διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Αρτούρο Ισσεγέκ, ημερομηνίας 21 Ιουνίου, ζήτησε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την απρόσκοπτη χορήγηση του φαρμάκου στους θαλασσαιμικούς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι εάν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών οι θαλασσαιμικοί θα αντιδράσουν δυναμικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα