Με εξώδικα θα τιμωρείται η λαθροθηρία

18:07 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυστηρά εξώδικα πρόστιμα για λαθροθηρία και άλλες παραβάσεις του νόμου για την προστασία των αγρίων πτηνών και θηραμάτων προβλέπει η τροποποίηση του νόμου που οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, με την τροποποίηση εισάγονται τα εξώδικα πρόστιμα με πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες κυνηγούς, στην προσπάθεια για πάταξη της λαθροθηρίας

και του παράνομου τρόπου θήρευσης.

Πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο καθίσταται πιο αυστηρός ο τρόπος που ρυθμίζονται οι διαδικασίες έκδοσης και επανέκδοσης άδειας κυνηγίου, μεταφοράς του κυνηγετικού όπλου και ο αριθμός και η μεταφορά των σκύλων.

Ο κ. Λαμάρης απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η εξώδικη ρύθμιση της κατοχής και χρήσης μιμητικής συσκευής που μέχρι σήμερα ως ποινικό αδίκημα προέβλεπε κατάσχεση της μηχανής, σύλληψη από το θηροφύλακα και μεταφορά στο σταθμό για να προσαφθούν κατηγορίες προβλέπει 350 ευρώ πρόστιμο για κατοχή της συσκευής ενώ η κατοχή και χρήση της μιμητικής 500 ευρώ πρόστιμο.

Πρόσθεσε πως τα δικαστήρια ποτέ δεν έχουν επιβάλει ποινές πέραν των 350 ευρώ πρόστιμο για το συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ η διαδικασία κατάσχεσης και κατηγορία απασχολούσε για το υπόλοιπο της βάρδιας του τουλάχιστον ένα θηροφύλακα.

Για άσκηση σκύλων κούρσας έκτος των ωρών και των χώρων, το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ η κυκλοφορία σκύλου σε απαγορευμένη περιοχή την ημέρα του κυνηγίου προνοεί ποινή 300 ευρώ εξωδίκου προστίμου, συνέχισε ο κ. Λαμάρης προσθέτοντας ότι η παράνομη μεταφορά σκύλων είναι 100 ευρώ ανά σκύλο και η παράνομη μεταφορά θηραματικών πτηνών 85 ευρώ το ένα.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα εξετασθεί και εάν κριθεί σκόπιμο η Βουλή θα επανέλθει για συμπλήρωση κενών που θα διαπιστώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα